Rolvormen – wat is het?

Rolvormen of roll forming is een eenvoudig proces dat als functie heeft om stalen standaard- én speciaalprofielen te produceren. Custom roll forming is de ideale techniek om zelfs de meest complexe profielvormen te maken met zeer kleine toleranties en in-line toevoegingen. Het is een betrouwbaar en efficiënt proces dat correcte toleranties garandeert voor complexe staalprofielen op maat. 

Het roll forming proces start bij een opgerolde staalplaat. Deze plaat wordt vervolgens door opeenvolgende series van rollen of walsen gebogen. Elke reeks rollen zorgt stapsgewijs voor een deel van de buiging, om zo na het doorlopen van de productielijn de gewenste vorm van het staalprofiel te bekomen. Het aantal rollen en dus de lengte van de productielijn is afhankelijk van de complexiteit van het gewenste stalen profiel en de dikte van het materiaal. 

Bij het rolvormen wordt het staal door deze rollen gewalst op kamertemperatuur. Dit proces heeft dan ook geen warmte nodig om het metaal te vormen. Vandaar dat dit proces ook vaak koudwalsen of koudvormen van profielen genoemd wordt.

Het grote voordeel van rolvormen is de integratie van secundaire bewerkingen (in-line bewerkingen) zoals ponsen, laserlassen, boren, zagen en precisielasersnijden om profielen met veel toegevoegde waarde rechtstreeks van de rolvormlijn te produceren. Op deze manier kunnen veel arbeidsuren worden vermeden, waardoor de kosten van extra handling en apparatuur worden beperkt.

Rolvormen – enkele specificaties 

 • We beschikken over 35 hoogtechnologische profileer- of rolvormlijnen 
 • We hebben machines met 12 tot 68 stations
 • We gebruiken stroken van 20 mm tot 1100 mm breedte en tussen 0,5 mm en 11 mm dikte 
 • Wij hebben een rolvormlijn die profielen produceert met een diameter van 305mm
 • De secties kunnen open of gelast zijn, voor- of nageperforeerd
 • Voor de automobielindustrie zijn wij in staat om cabine componenten te leveren voor de Rops en Fops tot 7mm
 • Lees meer in onze brochure  Large Profile Solutions PDF389.93 KBeng-GB

Voordelen van rolvormen van staalprofielen

Wat zijn de voordelen van rolvormen in vergelijking met andere metaalomvormprocessen?

 • Uiterst nauwkeurige bewerking met zeer nauwe toleranties, uitstekende uniformiteit van de onderdelen en superieure oppervlakteafwerking
 • Hoge volumecapaciteit. Rolvormen is de ideale manier om grote volumes stalen profielen precies te produceren. Wij produceren vanaf 1000 meter
 • Verwerkt staal van hogere sterkte zonder te breken of te scheuren
 • Flexibeler en responsiever dan persen of extruderen
 • In één enkele productielijn ook nog andere bewerkingen doorgevoerd kunnen worden zoals snijden, perforeren, doordrukken … 
 • Geschikt voor metalen met variabele oppervlaktecoatings, flexibiliteit en afmetingen
 • Creëert sterkere en lichtere structurele componenten met minder staal. Dit is vooral belangrijk voor grote bouwconstructies 
 • Roll forming geschikt voor vrijwel elk metaal

 

Where do you find custom made steel profiles in products?
Where do you find custom made steel profiles from voestalpine Sadef?

Toepassingen rolvormen - rollforming

Met deze vele voordelen is het geen verrassing dat rolvormen toepassingen heeft in vele industrieën, met inbegrip van de automobielindustrie, toestellen en machinebouw, bouw, landbouw, zonne-energie… 

Bekijk hier de verschillende marktsectoren en toepassingen van onze speciaalprofielen. 

voestalpine Sadef – Roll forming specialist

Zoekt u een betrouwbare toeleverancier van stalen profielen voor transportbanden, hoogbouwmagazijnen, machinebouw, HVAC-toepassingen, kraan- en hefsystemen, bouwtoepassingen en zoveel meer? Dan bent u bij voestalpine Sadef aan het juiste adres. 

Met onze 35 profileerlijnen maken wij koudgewalste stalen oplossingen voor tal van sectoren en leveren we stalen speciaal profielen op maat die licht, montagevriendelijk en desgewenst afgewerkt zijn met een poederlaklaag. 

Dankzij continue investeringen en bijsturingen is onze productiesite toonaangevend in de sector, always one step ahead. Via co-engineering zorgt een eigen expertenteam ervoor dat iedere klant met een geoptimaliseerd stalen profiel zijn project kan realiseren. Op deze manier zijn wij een echte profile solutions provider voor uw business.

Contacteer ons vrijblijvend

Heeft u interesse in onze stalen profielen? Neem rechtsreeks dan contact op met ons salesteam via de knoppen hiernaast of maak gebruik van ons contactformulier.