Wat zijn koudgevormde profielen?

Koudgevormde profielen zijn stalen profielen die bij omgevingstemperatuur worden gevormd. Stalen profielen in de gewenste vorm rolvormen gebeurt in gebeurt in verschillende stappen. 

Koudgevormde profielen staan bekend om hun precieze maatvoering en een constante dikte van het materiaal. Wij helpen u graag verder om uw profielen te configureren. Zo kunt u bij ons terecht voor koudgevormde U-profielen en koudgevormde hoekprofielen, maar ook voor zeer complexe profielen op maat gemaakt voor uw project. 

Zowel warmgevormde en koudgevormde profielen zijn constructiematerialen die gebruikt worden in diverse bouwtoepassingen. Er bestaan echter belangrijke verschillen tussen beide processen.

Matières, aciers
Matières, aciers

Belangrijkste verschillen tussen warm -en koudgevormde profielen

Warmgevormde en koudgevormde profielen zijn beide waardevolle opties in de bouwsector, maar ze verschillen op belangrijke punten. 

De keuze tussen beide is afhankelijk van de specifieke vereisten van het bouwproject, zoals gewenste vormcomplexiteit, sterkte en kostenoverwegingen.

Temperatuurbereik

 • Bij warmgevormde profielen wordt het staal verhit tot hoge temperaturen, meestal boven 1000 graden Celsius, waardoor het materiaal gemakkelijker vervormbaar wordt. Hierdoor kunnen stalen profielen met grotere buigzaamheid en complexere vormen gecreëerd worden.

Vormbaarheid

 • Koudgevormde profielen worden gevormd bij kamertemperatuur, zonder verhitting van het staal. Hoewel dit proces minder flexibiliteit biedt bij het creëren van complexe vormen, heeft het zijn eigen voordelen. Koudgevormde profielen kenmerken zich over het algemeen door een hogere mate van nauwkeurigheid en dimensionale consistentie, wat resulteert in betere pasvorm en montage op de bouwplaats.

Sterkte

 • Koudgevormd staal heeft over het algemeen een hogere sterkte dan warmgevormd staal. Dit maakt koudgevormde profielen geschikt voor toepassingen waar hoge belastingen en sterkte vereist zijn.

Kostenverschil

 • Over het algemeen zijn koudgevormde profielen kosteneffectiever in termen van productie- en materiaalkosten. Het proces bij kamertemperatuur vereist minder energie en tijd, waardoor de productiekosten worden verlaagd.

Kenmerken van koudgevormd en warmgewalst staal

Profilés à froid en sortie de ligne
Profilés à froid en sortie de ligne

Koudgevormd staal

 • Blank, metaalkleurig oppervlak
 • Meestal een glad oppervlak
 • Lichter in gewicht
 • Minimum plaatdikte voor koudwalsen is ca. 0,10 mm
 • Sterker (harder)
 • Mindere mate van rek (taaiheid) en vervormbaarheid
Steel profiles for mezzanine floors

Warmgewalst staal

 • Vaak donkerder van kleur
 • Vaak wat ruwer oppervlak
 • Vaak zwaarder (per profiel)
 • Alleen verkrijgbaar in diktes vanaf ca. 1,5 mm
 • Minder hard
 • Grotere rek (taaiheid) en vervormbaarheid

Van plaat tot profiel: Het proces van koudvorming

Tijdens het proces van koudvorming transformeren we platte platen of stroken staal tot koudgevormde profielen met diverse vormen en dwarsdoorsnedes. Dit boeiende proces begint met het selecteren van hoogwaardig staal dat geschikt is voor koudvorming
De stalen platen worden vervolgens in de gewenste breedte en dikte gesneden. Het eigenlijke vormingsproces begint wanneer de platen door een reeks rollen worden gevoerd die geleidelijk de gewenste vorm aan het staal geven. 
Door de druk en vormkracht van de rollen wordt het staal vervormd en neemt het de gewenste vorm aan.  Deze rollen kunnen verschillende vormen hebben, afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
Tijdens het koudvormingsproces ondergaat het staal een blijvende plastische vervorming, waardoor het zijn nieuwe vorm behoudt. Na de vorming worden de koudgevormde profielen op maat gesneden en verder bewerkt indien nodig, zoals het maken van gaten of het toevoegen van specifieke afwerkingen.

Onze werkwijze bij het maken van de beste stalen profielen.

In elke fase van de ontwikkeling, van een ruwe schets tot onderdelen die klaar zijn voor montage, biedt voestalpine Sadef creatieve, innovatieve en kostenbesparende ideeën en concurrerende concepten die zullen leiden tot een geoptimaliseerde oplossing voor uw project. voestalpine Sadef staat voor meer dan 75 jaar expertise in het ontwerpen van stalen profielen.

Van concept tot commercieel & technisch akkoord

 • 1. Concept van de klant
 • 2. Co-engineering: optimalisatie van de klantbehoefte
 • 3. Commerciële en technische overeenkomst
 • 4. Tooling engineering
 • 5. Prototype en goedkeuring door klant
 • 6. Productie tekening

Van productietekening tot koudvormen & levering 

 • 7. Rolvormen / koudvormen / koud profileren
 • 8. Verdere bewerking (zoals lassen, lasersnijden, buigen,…)
 • 9. Kwaliteitscontrole
 • 10. Verpakking & levering
Profilé à froid en acier à haute limite élastique
Profilé à froid en acier à haute limite élastique

Toepassingen – koudgevormde stalen profielen op maat

De toepassingen van deze stalen profielen zijn praktisch eindeloos en wij zijn dan ook leverancier voor kant-en-klare stalen onderdelen in een breed scala van industrieën. Zo maken wij voor onder meer volgende sectoren: bouw, solar, industrie, cabines, mobiliteit) … Benieuwd naar meer of enkele concrete toepassingen? Neem dan even een kijkje bij onze marktsectoren-pagina.

voestalpine Sadef – Specialist in koudgevormde stalen profielen

Zoekt u een betrouwbare toeleverancier van koudgevormde stalen profielen voor transportbanden, hoogbouwmagazijnen, machinebouw, HVAC-toepassingen, kraan- en hefsystemen, bouwtoepassingen en zoveel meer? Dan bent u bij voestalpine Sadef aan het juiste adres. 

Met onze 35 profileerlijnen maken wij koudgevormde stalen oplossingen voor tal van sectoren en leveren we stalen speciaal profielen op maat die licht, montagevriendelijk en desgewenst afgewerkt zijn met een poederlaklaag. 

Dankzij continue investeringen en bijsturingen is onze productiesite toonaangevend in de sector, always one step ahead. Via co-engineering zorgt een eigen expertenteam ervoor dat iedere klant met een geoptimaliseerd stalen profiel zijn project kan realiseren. Op deze manier zijn wij een echte profile solutions provider voor uw business.

Plusieurs opérations de profilage à froid avec galets
Plusieurs opérations de profilage à froid avec galets

Contacteer ons vrijblijvend

Heeft u interesse in onze stalen profielen? Neem rechtsreeks dan contact op met ons salesteam via de knoppen hiernaast of maak gebruik van ons contactformulier.