Riešenia pre vstrekovacie formy na plasty spĺňajúce najvyššie požiadavky


    TECHNICKÁ FUNKCIA UŽ NIE JE VŠETKO

    Okrem základnej technickej funkcie plastového dielu zohrávajú dnes pri rozhodovaní o kúpe významnú úlohu najmä estetické aspekty.

    Neoptimalizovaný tepelný manažment vložky môže viesť nielen k rozmerovým odchýlkam, ale aj k viditeľným líniám okolo funkčných prvkov a otvorov. To má často za následok vyššiu mieru nepodarkovosti, ako aj dlhší čas cyklu v dôsledku úprav súvisiacich s procesom. Aplikácia konceptov variotermickej regulácie teploty ponúka výhodu presnejšieho riadenia procesu chladnutia vo forme, a tým vplyv na zmršťovanie a kvalitu povrchu. Avšak pri konvenčnom usporiadaní vŕtaných chladiacich kanálov táto zmena koncepcie riadenia teploty zvyčajne vedie k predĺženiu doby cyklu v dôsledku dodatočnej fázy ohrevu.

    Integrácia textúr do povrchu plastového dielu je ďalším spôsobom zvýšenia hodnoty produktu. Prémiové povrchové vzory môžu byť použité na špecifickú úpravu vzhľadu aj dojmu. Variotermická regulácia teploty tu umožňuje cielené lokálne nastavenie teploty dutiny pre lepšie vstrekovanie alebo tvarovanie rôznych povrchových štruktúr a textúr. Toto je najmä prípad, keď je skutočná textúra prekrytá mikroštruktúrami, aby sa do plastového výrobku začlenili neviditeľné, ale čitateľné informácie. Na umožnenie čitateľnosti týchto informácií je potrebná vysoká úroveň presnosti, ktorú je možné ovplyvniť presným tepelným manažmentom.

    Opotrebenie spôsobené plnivami a prísadami tiež vyžaduje ochranu mikroštruktúry.

    VOESTALPINE PRÍSTUP: OD KONCEPTU K PRODUKTU

    KONFORMNÉ CHLADENIE V HARMÓNII S TEXTUROVANÍM A POVLAKOM

    Pri prepracovaní dizajnu konformného chladenia pre variotermickú reguláciu teploty na základe simulácie procesu vstrekovania bolo potrebné sa na jednej strane vyhnúť vizuálnemu vplyvu existujúcich chýb (prietokové čiary a povrchové defekty), a zároveň na strane druhej prispôsobiť reguláciu teploty na textúrovanie femtolaserom. Týmto spôsobom je možné realizovať hologramový efekt a pomocou neviditeľného vodoznaku (DigiMarc) je možné vložiť dodatočné informácie.

    Základom vysokej kvality povrchu a textúry je veľmi dobrá leštiteľnosť voestalpine prémiových práškov v kombinácii s optimalizovanými procesnými parametrami a rozsiahlymi odbornými znalosťami v oblasti aditívnej výroby.

    Vstrekovaný plast, nehorľavá zmes PC/ABS, je veľmi agresívny. Preto bola textúra, ktorá je hlboká iba ~1 μm, chránená proti opotrebeniu s TiN ultrajemným povlakom, bez toho, aby sa zhoršila presnosť vstrekovania hologramu a DigiMarc. Konštantne vysoká kvalita plastových dielov, a tým aj minimalizácia odpadu bola dosiahnutá vďaka patentovanej technológii integrácie senzorov – bez ovplyvnenia usporiadania chladiaceho kanála.

    Please use a browser that is not outdated.

    You are using an outdated web browser.

    Errors may occur when using the website.