Skip to main content
Terug naar het overzicht

Laden en transport 1:9 en 1:12 wissel op Rgs wagons succesvol verlopen

2024-02-26 | 

In de regel is de bouwput goed bereikbaar, hierdoor is er niet eerder de behoefte ontstaan om een wissel al vanuit ons bedrijventerrein Crailoo per raillogistiek en goederenwagon te vervoeren. Toen er eind vorig jaar een 1:9 wissel en begin dit jaar een 1:12 wissel ingebouwd moest worden bij Station Den Haag Centraal, waarbij onze standaard transportmiddelen niet bij de bouwput konden komen, bedachten we in samenwerking met de klant en de collega’s van de afdeling Rail Logistics & Rail Equipment (voestalpine Track Solutions Netherlands) een logistieke en economische oplossing.

Station Den Haag Centraal is met haar centrale ligging, midden in de stad Den Haag, ideaal voor wie in het centrum moet zijn. Maar deze ligging brengt ook grote logistieke uitdagingen met zich mee, wanneer er werkzaamheden aan het spoor uitgevoerd moeten worden. Onze standaard transportmiddelen, zoals vrachtwagen + (trailer) combinatie, kunnen niet in de bouwput komen. Tevens is er ook geen overweg in de buurt, waar het wissel met grote kranen kan worden overgeladen op wagons.

Wissellevering op Rgs wagons

In het buitenland wordt veelal gebruik gemaakt van schuine wissel wagons, waarbij de laadvloer in een hoek van 45 graden wordt gezet. Hiermee is het mogelijk een breed 1:9 wissel in het standaard Europees G1 profiel te transporteren. In Nederland kennen we een standaard breder profiel van vrije ruimte. Hierdoor zijn er mogelijkheden om wissels op standaard (platte) Rgs wagons te vervoeren, mits het rijpad het toelaat om te verladen tot een maximale breedte van 4,5 meter. Dit verschilt echter per locatie en moet daardoor per levering beoordeeld worden.

Om de 1:9 en 1:12 wissels in Den Haag Centraal te krijgen, hebben wij eerst uitgezocht of deze route breed genoeg was om de wissels op de Rgs wagons te vervoeren, door het rijpad in te leggen. Onze afdeling Engineering is vervolgens aan de slag gegaan om de wissels, in de juiste breedte, op te delen in secties. Met deze informatie maakten we in samenwerking met de klant een plan en heeft de afdeling Rail Logistics & Rail Equipment (voestalpine Track Solutions Netherlands) het beladingsplan en de laadvoorschriften opgesteld. Uiteraard zijn hierin de wensen van de klant opgenomen, zoals de aanrijrichting en de volgorde van uitleggen. Zodat het assembleren in de baan efficiënt kan verlopen.

    Samen One Step Ahead

    Ondanks de grote logistieke uitdaging, zijn door een fijne samenwerking met de klant en collega’s, goede communicatie en een doordacht plan, beide wissels op de plek van bestemming gekomen en inmiddels in gebruik genomen.

    Door de druk van MKI en Modalshift verwachten wij dat de vraag naar leveringen per spoor in de komende jaren toe zal nemen. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We denken graag met je mee over de verschillende modaliteiten. Voor vragen kun je terecht bij onze afdeling Sales.