voestalpine Böhler Welding

Az ívhegesztés története

3. szep 2018

Minden 135 évvel ezelőtt kezdődött…

 • 1881: az első Villamossági Világkiállításon Párizsban az orosz Nyikolaj Benardos volt az első, aki bemutatott egy ívhegesztő eljárást, ahol az ívet egy szén elektróda és a munkadarab között hozta létre.
   
 • 1890: Egy másik orosz, Nyikolaj Szlavjanoff, fém pálcát használt szén elektróda helyett. Az elektróda leolvadt, így egyszerre volt hőforrás és töltőanyag. De a hegesztett pontok nem voltak tömörek, valamint rengeteg porozitást és lyukat tartalmaztak.
   
 • 1907: A svéd Oscar Kjellberg szabadalmaztatta a bevonatos elektródát. A fém pálcákat karbonátok és szilikátok (pl. mészkő és folypát) sűrű keverékébe merítette. Amikor az ív leolvasztotta a fém pálcát, salak képződött, mely befedte az olvadt varratfémet. A legtöbb pórus és lyuk, melyet a levegő oxigénje és nitrogénje okozott, megszűnt. Ahhoz, hogy a varratok tömörek legyenek, Kjellbergnek a varratokat kalapácsolnia kellett. Ez az eljárás lehetővé tette számára a szegecselt kazánok és hajók javítását, mely nagy előnyt jelentett abban az időben.
   
 • 1910-1920: Oscar Kjellberg szabadalma alapján készített bevont elektródák használata. Angliában fejlesztették ki a préseléses eljárást a gyártáshoz, melynek során a pasztát a maghuzal körül forgó azbeszt csavarok vitték fel. Az Amerikai Egyesült Államokban R. S. Smith kifejlesztette a papír bevonatú elektródákat. Ez gázvédelmet biztosított az ömledéknek. Ez volt a cellulóz bevonatú elektródák gyártásának kezdete.
   
 • 1930-1939: Az extrudálás vált a bevont elektródák gazdaságos gyártási eljárásává. Ez napjainkban is az elfogadott eljárás. Fémeket kevertek a bevonatba a kiégési veszteség kompenzálására. Az első korrózióálló elektródák megjelenése. A hajógyártó szövetségeknél megjelentek az első jóváhagyások.
   
 • 1940-1945: Az anyaghiány miatt a cellulóz elektródák használata vált dominánssá. A bevont elektródák alkalmazása a hajógyártásban mindennapos lett.
   
 • 1945-1950: A holland P.C. van den Willigen vasport kevert a rutilos és savas bevonatokhoz a teljesítmény növeléséhez. Megszületett a nagykihozatalú elektróda. A dán K. K. Hansen kifejlesztette a gravitációs hegesztést. Ebben az eljárásban a majdnem leolvasztott elektróda gyújtja a következő elektródát. A hegesztő pedig feltölti a tartót új elektródákkal.
   
 • a jelen: Az ívhegesztés bevont elektródákkal napjainkban is megkerülhetetlen, különösen acélszerkezetek gyártásában és csővezetékek hegesztésében. A hegesztés viszonylag toleráns az anyaghibákkal szemben. Fő előny: bármilyen időjárási körülmények között használható, még víz alatt is.
   

Többet szeretne tudni az ívhegesztésről?
Szerezze be Mission Spark prospektusunkat a részletekkel! Itt tudja letölteni!