Skip to main content
Terug naar het overzicht

Ombouwservice: meer dan alleen het uitwisselen van materialen

2022-01-20 | 

Veel projecten, te weinig mensen, hoge werkdruk en korte buitenstellingen. Al jarenlang staan we in Nederland voor deze spoorse uitdagingen. Daarom heeft onze Mobiele Baan Service (MBS) tijdens de uitvoering van het vervangen van 83 stuks EBI-switches de aannemer ook ondersteund met het ombouwen van deze wisselstellers. Voor het project zijn niet alleen de nieuwe WBN NSE-wisselstellers geleverd, maar ook de bijbehorende stangen, dwarsliggers en aanvullende kleine materialen. Na de ombouw hebben onze MBS de nieuwe stellers volledig conform alle specificaties afgesteld en werden de oude EBI-switch wisselstellers afgevoerd. Kortom, de volledige dienstverlening. Of in een mooier woord ‘servitization’ genoemd. 

Expertise en samenwerking in de voorfase

Al voordat het project gegund werd staken de experts van aannemer BAM Infra Rail en onze MBS-specialisten de koppen bij elkaar om gezamenlijk te kijken hoe dit project het beste georganiseerd kon worden. Mede doordat de monteurs van de MBS over de juiste vakkennis beschikken, ervaring hebben met het baanwerk en dezelfde ‘taal’ spreken, gaf het de doorslag voor BAM Infra Rail om de materialen samen met de diensten van MBS bij voestalpine Turnout Technology Netherlands in te kopen. De combinatie tussen het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten volgens een speciaal logistiek projectplan en de inzet van de MBS voor het nodige ombouw-, afstel- en afvoerwerk bleek uiteindelijk de sleutel tot succes.

Eerste ombouw in kruiswissel

Voor de eerste ombouw werd niet het minste of geringste wissel uitgekozen. Het kruiswisselcomplex in Eindhoven stond als eerste op de planning. Wat dit wisselcomplex uniek maakt, is dat dit twee wissels zijn die met de voorkant tegen elkaar aan liggen. Onze MBS-specialisten hebben jarenlange wisselervaring en in dit soort uitdagende situaties komt die kennis helemaal goed van pas.

De nieuwe WBN NSE-wisselstellers zijn volgens logistiek plan vlak voor aanvang van de werkzaamheden op locatie geleverd, zodat er geen overlast voor de omgeving was en er tevens direct kon worden gestart met de ombouw. Uiteraard werden eerst door de verantwoordelijke aannemer BAM Infra Rail alle veiligheidsmaatregelen getroffen, alvorens de oude wisselstellers zorgvuldig werden ontkoppeld en gedemonteerd. De nieuwe dwarsliggers en wisselstellers werden vervolgens met behulp van een krol door de aannemer geplaatst. Onze MBS-monteurs hebben daarna de wisselstellers conform alle specificaties verder aangesloten.

Goede samenwerking leidt tot succes

Door een intensieve en vooral prettige samenwerking met de aannemer in de voorfase van het project, zijn we in staat geweest om binnen zes uur de eerste wisselstellers om te bouwen. Dit is een enorme versnelling van de bouwtijd en levert voordeel bij steeds korter wordende buitendienststellingen. Projectmanager Patrick Schut van BAM Infra Rail:

Door het samenvoegen van expertise vanuit BAM en MBS is de voorbereiding en uitvoering professioneel verlopen en hierbij verdient de dienstverlening vanuit MBS een compliment. Als hoofdaannemer waren wij hierover zeer te spreken.

Toekomst

En we kunnen nog meer! Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van compensatielassen, brugovergangen, overwegbomen, puntstukken of zelfs de nieuwste kunststof kabelkokers. Voor de grote componenten kunnen we onze speciale aanhangwagen gebruiken en de overige materialen vervoeren we in een van onze servicebussen.

Heb jij een project waar je handen en kennis tekort komt? Neem contact op met Account Manager Tamara Gerards-Tabak om de mogelijkheden van onze ombouwservice te bespreken.