Skip to main content
Terug naar het overzicht

Wat doet jouw buikpijn met de kwaliteit van onze spoorstaven?

2019-07-01 | 

Je bent onderweg naar Schiphol voor een heel belangrijke vlucht. Misschien ben je aan de late kant of heb je een vergadering in het buitenland. De zenuwen hebben effect op je buik. Vlak voor station Sloterdijk duik je snel even het treintoilet in om jezelf te verlossen van de stress. Opgelucht vervolg je je weg, niet wetende wat het effect van jouw toiletbezoek is op de perronsporen die je net achter je hebt gelaten. Meer dan op andere plaatsen in de railinfrastructuur worden perronsporen aangetast door de afvoer uit het treintoilet. 

Menselijke uitwerpselen openen de aanval op onze spoorstaaf

Een beetje een vies onderwerp is het wel. Onze menselijke uitwerpselen bevatten namelijk allerlei stoffen die een nadelig effect hebben op de railinfrastructuur die onder de trein voorbij schiet. Zuren en zouten bijten zich een weg door de voet en ziel van de spoorstaaf heen. Dit tast de kwaliteit van de spoorstaaf in zo'n mate aan, dat de spoorstaaf eerder dan normaal vervangen moet worden. Een aanzienlijke levensduurverkorting dus. Dit is vooral in stationsgebieden een toenemend probleem. ProRail ging op zoek naar een oplossing.

Rubbercoating: de beste bescherming

En vond deze bij ons. Bestaande bewerking, zelfde toepassing voor nieuwe problematiek; rubbercoating op spoorstaven. Rubbercoating wordt toegepast op plaatsen waar extra bescherming van de spoorstaaf nodig is. Zoals bij corrosieproblemen of andere aantastingsproblemen op overwegen of in tunnels, door bijvoorbeeld vocht.

Stralen en coaten op Crailoo voor de beste kwaliteit

Onlangs leverden wij de eerste gerubbercoate spoorstaven voor stationsgebied Sloterdijk in opdracht van VolkerRail. De spoorstaven zijn gestraald en gecoat in onze speciale coatingstraat op Crailoo, onder geconditioneerde omstandigheden, dus van de beste kwaliteit. Daarna zijn de 36-meters met de grootste zorg op onze Regs-wagons naar Amsterdam gereden. Immers, alle vormen van coating zijn gevoelig voor beschadiging. Onvoorzichtige handeling kan de coating beschadigen en hiermee de bescherming van de spoorstaaf opheffen. De aannemer heeft de spoorstaven vervolgens probleemloos de baan in gelift, waarna deze aan het bestaande spoor zijn gelast.

Rail services

    Probleem opgelost

    Een prachtige oplossing voor een alledaags probleem in binnen- en buitenland voor heavy rail en lightrail.

    Euro-tunnel

    Gerubbercoate spoorstaven werden ook in de Eurotunnel ingebouwd. Het zoute en vochtige klimaat in deze spoortunnel tussen Frankrijk en Groot Brittanniƫ had ook een negatief effect op de kwaliteit van de spoorstaven, waardoor deze steeds erg snel vervangen moesten worden. Rubbercoating beschermt de spoorstaaf en geeft deze een veel langere levensduur.

    In "Exportmanager Dominique op pad in de Eurotunnel" - deel 1 en deel 2 lees je meer over dit project.