Skip to main content
Terug naar het overzicht

Waarom automatiseren nooit een probleem is geweest (en het ook nooit zal zijn)

2020-02-21 | 

Ben je bang dat je door automatiseren je baan kwijtraakt? Bedenk dan dat je grootouders ook banen om hen heen zagen verdwijnen door snellere, efficiëntere machines. Waarom dat tegenwoordig niet anders is. 

Artificial Intelligence (AI), Machine Learning,  Augmented Reality (AR) – deze moeilijke termen vliegen je om de oren als het gaat om onze werkende toekomst. Elon Musk heeft het hier al jaren over – en een hoop mensen zijn het met hem eens.

Waarom angst/weerstand voor automatiseren bestaat

Elon Musk en anderen zoals Bill Gates en zelfs Alan Turing en Stephen Hawking hebben het sinds de uitvinding van de computer al over verdwijnende banen door technische uitvindingen. En ze hebben een punt: denk bijvoorbeeld aan de uitvinding van de zelfrijdende auto. Hoeveel miljoenen mensen verdienen hun geld elke maand alleen omdat ze een voertuig besturen. Postbezorgers, vrachtwagenchauffeurs, koeriers, accountmanagers (grapje). Er moet echter onderscheid gemaakt worden tussen waar de influencers voor waarschuwen - en de dagelijkse invloeden van steeds-slimmer-wordende computers. 

Maar ondertussen is de zelfrijdende auto al meer dan 10 jaar een welbekend fenomeen. Wanneer zag jij voor het laatst een auto zonder een bestuurder op de weg? De ontwikkelingen hebben veel tijd nodig – tijd die jij kunt gebruiken om je opnieuw op je carrière te oriënteren.

Hoe automatiseren historisch altijd heeft bestaan

Je grootouders zagen het vaak nog sneller gebeuren dan wij. Bijvoorbeeld, hoeveel mensen hebben hun banen zien verdwijnen vorige eeuw door de uitvinding van de weefmachine of de telefoon? In de vorige eeuw zijn we van een productie-economie naar een service-economie gegaan. Dat betekent dat nog geen 50 jaar geleden verreweg de meeste Nederlanders hun geld verdienden met lichamelijk werk. Dit is allang niet meer zo. En we hebben momenteel een zeer laag werkloosheidspercentage!

De automatisering wint, maar vrees niet

Ongeacht hoeveel weerstand technologische ontwikkelingen (gaan) krijgen, uiteindelijk gaat de automatisering het winnen. Simpelweg omdat automatiseren goedkoper en efficiënter is. Zelfs lichamelijk werk gaat tegenwoordig in samenwerking met een computer. Hier bij Railpro werken al onze collega’s (dat zijn mensen) met de meest geavanceerde computersystemen om dag en nacht de beste kwaliteit producten aan onze klanten te kunnen leveren.

Het is nooit te laat om mee te gaan in de ontwikkelingen. Zoals eerder gezegd; ondanks wat je om je heen ziet gebeuren gaan deze ontwikkelingen niet snel. En voordat we een wereld gaan zien waar de computer alles kan wat een mens kan, zijn wij er allang niet meer.

Maar dat is misschien ook een angstaanjagende gedachte.