Skip to main content
Terug naar het overzicht

Terugblik op de RailTech Europe Live met onze algemeen directeur

2021-04-09 | 

2021. Het jaar dat nu al bekendstaat als het jaar van de online beurzen. De kick-off voor de railinfra markt gerelateerde beurzen was vorige week: RailTech Europe Live. Drie dagen lang konden bezoekers achter hun laptop presentaties en workshops volgen, stands bezichtigen en middels een chat optie persoonlijke gesprekken voeren. Voor sommigen een lange zit, voor anderen de toekomst. Wij vroegen aan onze eigen algemeen directeur, Chris van Dranen, hoe hij deze online beurs ervoer.

“We gingen er zonder verwachtingen in. Het is nieuw en we vonden het belangrijk om deel te nemen om het te ervaren. Ik vond de chat mogelijkheid heel prettig en laagdrempelig. Ook het volgen van gesprekken, interviews en presentaties heb ik als zeer positief ervaren. Er zaten ook zeker goede onderwerpen bij. Het grote voordeel van de chat mogelijkheid was dat je in een korte tijd veel mensen kon spreken. Meer dan op een echte beurs.”

Chris noemt zichzelf een ‘echt beurs dier’ en legt uit dat je op een fysieke beurs de ander tenminste echt in de ogen kunt kijken en even een kop koffie mee gaat drinken. Een stuk socialer, maar ook een stuk tijdrovender. “Je kunt op een fysieke beurs ook gericht een stand binnenstappen en rondkijken. Dat is op zo’n digitale beurs gewoon onmogelijk.”

Digitale beurs; toekomstmuziek?

Ondanks de positieve ervaring van RailTech Europe Live, hoopt Chris van harte dat dit niet de toekomst wordt. “Als dat zo is, zou ik het een verarming vinden. Je mist de spontaniteit en de charme van een beurs.” Dat neemt niet weg dat er zeker ruimte is voor een digitale beurs. Chris ziet ook voordelen en denkt dat dit een mooie aanvulling kan zijn op de fysieke beurs. Dan biedt digitalisering hierin de oplossing. Alvast vooruitblikkend, Railway Systems organiseert in juni ook een digitale beurs:

Ik ben heel benieuwd wat we daar kunnen verwachten. Het opdoen van de ervaring is eigenlijk al goed.

 

De ultieme droom

Met digitalisering hoog op de agenda, naast verduurzaming, is het niet zo gek dat ook Chris hier zo zijn idee bij heeft. Het liefst hoopt hij dat op het gebied van digitalisering, Railpro de CoolBlue voor de spoormarkt wordt. “Wat dat betreft maakt digitalisering het makkelijker voor ons. Het ondersteunt ons in het werk.” Uiteraard kleeft daar ook een ideaal beeld aan vast:

Mijn visie daaromtrent is als volgt: Er is een storing ergens in het spoor. De servicemonteur krijgt dan een melding op zijn tablet en meteen wordt het adres door het systeem in zijn navigatie gezet. Hij rijdt richting de storing, krijgt vervolgens op zijn tablet de storingsmelding alsmede de onderhoudsgeschiedenis van het product en kan hierdoor dus ook meteen in zijn tablet zien wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd en wat er precies moet gebeuren om de storing te verhelpen. Het te vervangen artikel is voorzien van een barcode dat kan worden gescand en aansluitend direct bij Railpro worden besteld. Het product wordt aansluitend direct uitgeleverd en gefactureerd.

Chris van Dranen

Dat zal nog wel wat tijd kosten voor het zover is. Omdat de meeste spoorproducten vaak tientallen  jaren meegaan, heeft een volledige uitrol van digitalisering tijd nodig. En bovendien ligt de nadruk steeds meer op verduurzaming in en rondom het spoor. Zo waren onze focusmanager hergebruik & recycling Akkie Stomphorst en directeur strategische ontwikkeling Erno Chevallier in de studio aanwezig om te praten over een circulair spoor: een vergeten gedachtegoed. In onderstaande video leggen ze uit wat onze visie is en hoe deze te bereiken:

Toekomstperspectief railinfra

Ook Chris ziet de noodzaak voor de railinfra markt in het kader van verduurzaming en een CO2 neutrale maatschappij. Bij een hogere beschikbaarheid op het spoor zal digitalisering een belangrijke rol gaan spelen. Wij timmeren hard aan de weg, niet alleen op het gebied van digitalisering, maar ook op hergebruik & recycling. Wil je meer weten over wat wij doen aan digitalisering, neem dan gerust contact op met onze applicatiebeheerder E-commerce, Maarten Snijder. Wil je meer informatie over ons totaalconcept met betrekking tot een circulair spoor? Neem dan contact op met Akkie Stomphorst.