Skip to main content
Terug naar het overzicht

Terug in de trein: minder hinder door vervroegde werkzaamheden

2020-07-08 | 

Sinds vorige week rijdt de NS weer volgens de normale dienstregeling en mogen alle zitplaatsen worden gebruikt.
‘Reizen alleen indien strikt noodzakelijk’ is aangepast naar ‘Mijd drukte en spits’. Een treinreis met zo min mogelijk hinder door spoorwerkzaamheden is dan wel zo fijn. De coronacrisis maakte het mogelijk een aantal werkzaamheden vervroegd uit te voeren.
Dit scheelt nu al weekenden aan spoorwerkzaamheden en dus minder overlast voor de reiziger.

Spoorwerkzaamheden zonder reizigershinder

Door de coronamaatregelen van de Rijksoverheid was het rustig op het spoor. Het aantal reizigers nam met maar liefst 85% af. Reizigersvervoerders als NS en Connexxion besloten hun dienstregeling hierop aan te passen. Hierdoor reden er op sommige stukken spoor helemaal geen treinen meer. Hoe denk je een vervelende situatie om? Door op deze plekken alvast het geplande spoorwerk uit te voeren. Zonder reizigershinder dus.

Werkzaamheden Schipholtunnel in een week tijd afgerond

In de oudste twee buizen van de Schipholtunnel reden tijdens de aangepaste dienstregeling geen treinen. Over verschillende weekenden verdeeld stonden er later dit jaar en begin volgend jaar werkzaamheden gepland om spoorstaven te vervangen.
De werkzaamheden zouden naar verwachting flink wat reizigershinder en extra reistijd opleveren voor reizigers van en naar Schiphol. Door snel te schakelen met onze klant hebben wij ruim 7,3 km aan spoorstaven kunnen leveren. “Dat is wel bijzonder, dat je als bedrijf op afroep van twee weken een trein aan spoorstaven kan leveren” aldus Key-accountmanager Herbert Bokkers, die trots terugkijkt op de geleverde prestatie van zijn team.

Foto's: Copyright Vincent Basler

Ruim 15 km spoorstaven geleverd voor de Willemsspoortunnel

Ook in de Willemsspoortunnel, die in Rotterdam op de bodem van de Maas ligt, is er tijdens de coronacrisis hard gewerkt. Eerder dit jaar werd er geconstateerd dat de sporen in de Willemsspoortunnel met spoed onderhoud nodig hadden. Door o.a. het vele toiletgebruik onder de treinreizigers zijn de klemmen die de sporen op hun plek houden aangetast en was er spoorvernauwing ontstaan. Ruim 15 km aan spoorstaven is uiteindelijk vervangen. Key-accountmanager Ruud Landstra: “Fijn dat we dit als partner, just in time, snel en in de gewenste hoeveelheid hebben kunnen leveren.” De eerste spoedreparatie werd in februari al uitgevoerd, waarbij 5.115 m aan spoorstaven werd vervangen. De rest was in het najaar gepland. Maar ook hier hebben we dit werk voor een groot deel, samen met de aannemer, al in april en mei kunnen uitvoeren.

Topprestatie Rail Service Center

Dat we deze twee projecten eerder dan gepland hebben uitgevoerd is mede te danken aan de extra inspanningen van onze Rail Service Center. “Het snelle schakelen heeft impact gehad op onze medewerkers." Door dit vervroegd uit te voeren, naast alle lopende projecten, werd de werkdruk verhoogd in tijden dat het hele land in de intelligente lockdown moest. Er is veel overgewerkt door extra nachtdiensten te draaien en het opvangen van zieke collega’s. “Wat dat betreft is het ook wel hulde aan ons Rail Service Center”, aldus Herbert Bokkers en Ruud Landstra.