Skip to main content
Terug naar het overzicht

Nu ook tot 360 meter coaten in onze vernieuwde coatinglijn!

2021-05-10 | 

Onze vernieuwde coatinglijn is officieel geopend! ’s Werelds langste gecoate spoorstaven kunnen nu in Hilversum geproduceerd worden. Walslengtes van 120 meter worden gecoat en vervolgens met twee afbrandstuiklassen verbonden, tot maar liefst een maximum van 360 meter. 

De verplaatsing en de volledige upgrade van de lijn was een complex project, waarbij onder andere de hijshoogte van onze portaalkranen aangepast moest worden en een deel van het kabelpark in beslag is genomen. Gelukkig konden we rekenen op het geduld van onze klanten en de tomeloze inzet van onze eigen collega’s. Het wachten is beloond en we draaien nu op volle toeren:

Rubbercoating: bestand tegen extreme invloeden van buitenaf

Zon, regen, sneeuw, hagel. Langs kustlijnen met het zoute water of de natte omgeving in tunnels. Onze gecoate spoorstaven zijn bestand tegen elk type weer en kunnen op elke locatie geplaatst worden. Wij hebben al ruim tien jaar ervaring met het coaten van spoorstaven. En net als wij, staat deze techniek ook niet stil. Met onze geüpgradede coatinglijn, zijn er flink wat verbeteringen doorgevoerd in het productieproces. Denk aan de speciale verwarming, maar ook het straalproces is verbeterd. Dit heeft geleid tot een verbeterde hechting van de coating. Voorheen hebben we, in o.a. het laboratorium, waardes van 8,5 - 9,5 N/mm2 gemeten, waar we nu waardes van maar liefst 14 N/mm2 meten. Een flinke stijging van de hechting en een nog betere bescherming van de spoorstaaf dus. 

Het perfecte voorbeeld

De afgelopen jaren is het spoor in de tunnel tussen Calais (FR) en Folkestone (VK) zwaar belast. Bijna 24/7 reden er treinen met vrachtwagens heen en weer. En ondanks al het preventieve onderhoud, moeten ook hier de spoorstaven op enig moment vanwege slijtage weer vervangen worden.

Zowel in als vlak buiten de tunnel moeten de spoorstaven goed elektrisch geïsoleerd zijn. Iets dat onze Rubbercoat® als geen ander kan. Tussen 2013 en 2015 werd er dan ook voor gekozen om bij ons 360 meter gecoate spoorstaven te laten fabriceren en te installeren.

Wist je dat?

Wij kunnen in onze nieuwe coatinglijn verschillende lengtes spoorstaven coaten. Onze coating werkt isolerend en beschermt niet alleen tegen weersinvloeden, maar onder andere ook tegen zwerfstromen bij overwegen. Logistieke oplossingen zijn voorhanden en veilig lassen in de baan is mogelijk. Bij het lassen van de Rubbercoating komen geen giftige stoffen vrij, zoals dat wel het geval is bij het maken van thermietlassen op zink gerelateerde gecoate spoorstaven. Voor het nabehandelen van thermietlassen en het herstellen van kleine beschadigingen verkopen wij een easy-to-use recovery kit.

Wil je het risico op spoorstaafbreuken en onvoorziene buitendienststellingen voorkomen en ben je op zoek naar een corrosiebestendige oplossing, die de spoorstaaf maximaal beschermt? Neem dan gerust contact op met Sander Brinkhuis of Hans van Houwelingen.