Skip to main content
Terug naar het overzicht

Meet our crew: Myrthe Enkelaar, Juridisch adviseur

2021-04-13 | 

Als spoorleverancier ondersteunen wij beheerders en aannemers bij de aanleg en onderhoud van de railinfrastructuur. Meewerken aan een beschikbaar en veilig spoornetwerk prikkelt de creativiteit en zet aan tot de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Oplossingen die allemaal te maken hebben met een unieke combinatie van spoorbouwmaterialen en logistieke concepten. Het draait immers niet alleen om de juiste componenten maar ook om de tijdige beschikbaarheid hiervan op de juiste plek. Hierbij komen al gauw allerlei contracten en algemene voorwaarden aan te pas. Om dit in goede banen te leiden hebben wij sinds drie jaar een Juridisch adviseur in dienst. Wij spraken met onze collega Myrthe Enkelaar over haar rol als Juridisch adviseur binnen onze organisatie. 

Van zomerbaan tot vaste baan

Toen Myrthe in 2017 haar studie Rechten aan de Universiteit Utrecht behaalde besloot zij om eerst een mooie reis te maken; Zuidoost-Azië. Maar haar plannen wijzigden al snel, het overlijden van haar opa bracht Myrthe terug in Nederland. Ze besloot om voorlopig bij haar familie te blijven en aan het werk te gaan. Dit bracht haar bij voestalpine Railpro: drie maanden als Communicatiemedewerker. De klik was er meteen en drie maanden werden al snel vier maanden en vier maanden werden vijf maanden. De maand daarna werd de geplande reis in Zuidoost-Azië alsnog afgerond. Nog voor vertrek vroegen wij Myrthe of zij bij terugkomst weer aan de slag wilde bij onze organisatie. “Toen Railpro vroeg of ik na mijn reis weer terug wilde komen, vond ik dat eigenlijk wel heel erg leuk, de organisatie past me wel en dus ging ik in op het aanbod”, aldus Myrthe Enkelaar.

Onze collega's wisten natuurlijk ook dat Myrthe rechten had gestudeerd en al gauw wisten onze collega's haar op dat vlak te vinden. “Er werd gevraagd of ik naar de algemene voorwaarden van contracten wilde kijken en kreeg ook af en toe de vraag om een overeenkomst te controleren. Dat vond ik zo leuk dat ik mijn wens om toch meer een functie te hebben die aansluit bij mijn studie heb uitgesproken.” Toen ging het balletje rollen en binnen een half jaar werkte Myrthe als fulltime Juridisch adviseur bij Railpro.

Toen Railpro vroeg of ik na mijn reis weer terug wilde komen, vond ik dat eigenlijk wel heel erg leuk, de organisatie past me wel en dus ging ik in op het aanbod.

Myrthe Enkelaar

Iedere vraag als puzzelstukje bekijken en oplossen

Het 'recht' kom je overal tegen. Vanaf je geboorte wordt veel van wat je doet door het recht geregeld. Het recht regelt niet alleen wat mensen ten opzichte van elkaar mogen, maar ook de spelregels waar  bedrijven en instellingen mee te maken hebben. De nieuwsgierigheid van Myrthe in de wet bracht haar bij de studie Rechten en specifiek bij de richting ondernemingsrecht. Myrthe: “Als Juridisch adviseur ben ik veel bezig met het opstellen, screenen en wijzigen van contracten, controleer ik algemene voorwaarden van zowel Railpro als leveranciers en afnemers en ben ik veel bezig met contracten-, aansprakelijkheids- en mededingingsrecht en internationaal recht. Het leuke aan mijn werk is dat wat ik geleerd heb tijdens mijn studie nu met ontwikkelde vaardigheden ook echt kan toepassen in de praktijk. Iedere vraag is als een puzzelstukje dat je moet bekijken en oplossen.” 

Als Juridische adviseur werk je over het algemeen meer zelfstandig dan in andere functies. Echter werkt Myrthe veel samen met desbetreffende productmanagers wanneer het om bijvoorbeeld risicoanalyses of contracten gaat. “Ik heb geen technische achtergrond, dus sommige bepalingen roepen dan vragen op. Het is dan fijn om dat samen door te nemen met je directe collega die de technische bepalingen en/of de productspecificatie goed kent.”

‘Ik voel me echt thuis bij Railpro’

Bij voestalpine Railpro dragen 148 mensen iedere dag bij om voor iedere spoorse uitdaging de beste oplossing te bieden. Dit betekent dat er veel verschillende mensen, met verschillende opleidingen en achtergronden bij onze organisatie werken. Dit zag Myrthe ook snel: ‘Railpro is een heel divers bedrijf, er werken zoveel verschillende soorten mensen en dat maakt het levendig. We laten elkaar in elkaars waarde en niemand voelt zicht beter dan een ander. Je hoort er direct bij en ik heb me dan ook nog nooit bezwaard gevoeld om iets aan iemand te vragen. Ik voel me echt thuis bij Railpro.”

Railpro is een heel divers bedrijf, er werken zoveel verschillende soorten mensen en dat maakt het levendig. We laten elkaar in elkaars waarde en niemand voelt zicht beter dan een ander.

Myrthe Enkelaar

Afgelopen jaar hebben we allemaal een ander jaar beleefd door de coronacrisis, bij Railpro werkt iedereen thuis indien mogelijk en werken we in ploegendiensten in de operatie. Ondanks dat Myrthe het de eerste maanden wel prettig vond om thuis te werken, kan ze inmiddels niet wachten om terug naar kantoor te mogen: “Je mist de betrokkenheid met collega’s en de gehele sfeer. Alles is nu via het scherm. Ondanks dat ik de filestress totaal niet mis, heb ik onwijs veel zin om weer in Hilversum aan de slag te kunnen.”

voestalpine Railpro als werkgever? Houd onze pagina Werken bij in de gaten voor nieuwe vacatures en wie weet voestalpine Railpro als werkgever? Houd onze pagina Werken bij in de gaten voor nieuwe vacatures en wie weet verwelkomen we jou binnenkort als nieuwe collega!