Skip to main content
Terug naar het overzicht

Kwaliteitsbepaling van hergebruikt materiaal? Laat dat maar aan ons over!

2021-07-05 | 

Wat te doen met vrijkomende materialen uit projecten waarvan de kwaliteit nog prima op orde is? Veel materialen zijn nog niet aan het einde van hun technische levensduur. Recyclen zou een optie kunnen zijn, maar waarom niet gewoon hergebruiken? Veel van het vrijkomende materiaal kan namelijk best vaak weer opnieuw in het spoor ingezet worden. En die kwaliteitsbepaling? Die kun je met een gerust hart aan ons over laten. 

 

Kwaliteit bepaalt alles

Om een goed en veilig spoor te realiseren, is kwaliteit essentieel. Vaak is de kwaliteit van spoorse materialen nog dik in orde, ook al hebben ze al een deel van hun leven achter zich. Een mooi voorbeeld: stel er ligt een wissel in het spoor met een nog verwachte restlevensduur van ongeveer vijf jaar, waarvan de tongbeweging stuk is. Dan is het zonde om er een nieuwe tongbeweging in te zetten die ongeveer zeven tot tien jaar  meegaat. Zowel voor het milieu als de portemonnee is hergebruik een betere optie. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van vrijgekomen materiaal? Onze collega’s van de afdeling Kwaliteitsborging producten kunnen dankzij hun jarenlange ervaring en kennis de kwaliteit van de gebruikte materialen borgen gedurende het hele hergebruikproces. Vanaf het moment dat het product vrijkomt en nog in de baan ligt tot aan het moment dat het weer ingebouwd is en gebruikt gaat worden. Dit gaat verder dan alleen keuren. Wij zorgen ervoor dat deze spoorse producten voldoen aan de richtlijnen van de opdrachtgever. En dat alles conform de regelgeving. Efficiënt én groen bezig! Wie wil dat nou niet?

Eerst de kwaliteitsbepaling, dan pas hergebruiken

Materialen die uit het spoor komen, worden teruggebracht naar onze hergebruikfabriek  op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum. Hier worden ze op basis van de specificaties beoordeeld en gecategoriseerd. Dat wil zeggen dat er dan wordt bepaald of hergebruik mogelijk is en zo ja, welke restlevensduur verwacht kan worden. Hierdoor kan voor elke toepassing het juiste component worden gekozen. De beschikbare materialen zijn beschikbaar in onze hergebruik webshop.  

    Plan van aanpak = aanpakken maar

    De vraag die vaak wordt gesteld is: hoe pak je dit aan? En ook daar kunnen wij je van dienst zijn. In samenwerking met de aannemer, maken wij een gedetailleerd plan van aanpak. Bij een aanbesteding kunnen wij voor de klant meteen beoordelen of de materialen hergebruikt kunnen worden, al dan niet in hetzelfde project. Belangrijk is vooral hoe de materialen uit te bouwen zonder ze te beschadigen en ook hierin bieden wij onze kwaliteitsdienst aan. Dankzij een lage MKI-waarde van materialen die een tweede leven krijgen, bespaar je niet alleen op het gebied van milieu, maar ook financieel.  

    Mocht hergebruik niet mogelijk zijn? Dan regelen wij het verdere verwerken van de materialen. 

    Heb jij interesse om op een professionele manier hergebruikte materialen in te kunnen zetten binnen de railinfrastructuur en wil je zekerheid van kwaliteit? Neem dan gerust contact op met Focusmanager hergebruik & recycling, Akkie Stomphorst.