Skip to main content
Terug naar het overzicht

Hoe druk bezette stedelijke netwerken zich het beste laten onderhouden

2019-10-29 | 

Het openbaar vervoer maakt zich op om gehoor te kunnen geven aan de toenemende capaciteitsvraag. Urbanisatie en files op de wegen zorgen voor een grotere vraag naar mobiliteit. Stedelijk en regionaal openbaar vervoer biedt hier de uitkomst. Voor de steeds drukker bezette netwerken is goed onderhoud van essentieel belang, terwijl de mogelijkheden door de toename van mobiliteit beperkt worden. 

Hoe laten druk bezette netwerken zich optimaal onderhouden binnen de beschikbare onderhoudstijd? Tijdens ons laatste ontbijtseminar Lightrail; next step werden de verschillende invalshoeken door experts belicht.

Voorkomen beter dan genezen

Allereerst is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Perfect rijgedrag zorgt ervoor dat bestuurders veilig en zuinig rijden en de railinfrastructuur minimale slijtage oploopt. Spreker Patrick van Boxstaele legde ons uit wat er mogelijk is met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). 

Goede smering tegen wiel-railcontact en slijtage

Een vlekkeloze baanloop met de juiste smering kan ook een positieve bijdrage leveren aan de staat van het netwerk. Spreker Jan H├╝tker vertelde over het bestrijden van geluid bij wiel-railcontact. Door het toegenomen gewicht van het materieel, intensiever gebruik en langere treinstellen, nemen ook de klachten over geluid en de daarbij behorende slijtage aan de infrastructuur toe.

Lastig te verkrijgen onderdelen binnen 10 dagen geleverd

De ochtend werd afgesloten met een presentatie van Koen Melis van de startup Castlab. Castlab kan binnen tien dagen lastig of niet meer te verkrijgen metalen onderdelen produceren en leveren, waardoor onderhoud snel uitgevoerd kan worden.

Ook SpoorPro was aanwezig op ons seminar en schreef hierover een uitgebreid achtergrondartikel.