Skip to main content
Terug naar het overzicht

Geluidsoverlast op het spoor: kan het niet wat stiller?

2019-09-30 | 

Guus Meeuwis zong ooit ‘Kedeng Kedeng’. Hoewel het liedje omarmd werd door veel Nederlanders, is het geluid een doorn in het oog (oor) van velen. En zeker niet onbekend bij de spoorbeheerders.

Verstedelijking, groeiende (rail)infrastructuur en een almaar groeiende bevolking. Bovendien loopt een groot deel van de Nederlandse infrastructuur dwars door dorpen en steden. Het gepiep, gekraak en ge-kedeng kedeng elke keer als een trein langs sjeest begint dan ook bij veel Nederlanders die dicht bij het spoor wonen op hun zenuwen te werken.

Goederentreinen de grote boosdoeners

De problematiek ligt vooral bij de goederentreinen. Ondanks dat de wagoneigenaren de afgelopen jaren al fors hebben geïnvesteerd in stiller materieel zijn deze treinen nog steeds een belangrijke bron van geluidsoverlast en trillingen. Gelukkig kunnen er ook nog maatregelen in de infrastructuur worden genomen die de overlast verminderen. Omdat wij ook graag een bijdrage willen leveren aan de maatschappelijke omgeving, zoeken wij continu naar oplossingen in onze producten. Want hoe kunnen wij helpen om de strijd tegen geluidsoverlast aan te gaan?

Oplossing op maat

De spoorbranche is continu aan het innoveren. Wij willen niet voor niets ‘one step ahead’ blijven. Dat doen wij door mee te denken met onze klanten. Daardoor kunnen wij oplossingen op maat bieden door bijvoorbeeld het leveren van complete systemen tegen geluid en trillingen. Maar we bieden ook losse producten aan zoals kunststof dwarsliggers. Deze zorgen er voor dat het geluid van passerende treinen verminderd wordt met ongeveer drie decibel. Deze kunststof liggers zijn overal toepasbaar, maar biedt vooral een uitkomst op stalen bruggen. 

Wil jij ook bijdragen aan een stiller spoor? Neem gerust contact op met onze productmanagers Rob van de Grift of Joost van der Horst om te horen welke oplossingen wij kunnen bieden. Samen werken aan een beter spoor. 

Een greep uit ons assortiment: Je kunt bij ons terecht voor geluidsreducerende oplossingen, zoals het Rheinfeder-systeem of het frezen van spoorstaven. Ook aan trillingschade hebben we gedacht. Daar hebben we bijvoorbeeld ballastmatten voor ontwikkeld. In onze webshop vind je producten die maximale geluids- en trillingreductie opleveren.

Rail Services - frezen, lassen, zagen en coaten van spoorstaven