Skip to main content
Terug naar het overzicht

Extreme omstandigheden en kleine ruimtes: de Eurotunnel in een notendop

2019-09-09 | 

Calais, Frankrijk. In het holst van de nacht trekt een aantal Railpro collega’s er op uit. Tijd voor een inspectie in de Eurotunnel. Het is er warm en in het diepste van de tunnel ook heel erg nat. Vijf jaar geleden werden hier voor het eerst rubber gecoate spoorstaven ingebouwd. Hoog tijd voor een inspectie. 

Denderende treinen van Calais naar Dover

De Eurotunnel is een bijzondere locatie waar spooronderhoud van groot belang is. In een donkere tunnel van ruim 50km lang denderen dagelijks treinen van Calais naar Dover en vice versa. Druk verkeer over de spoorstaven en zout water in de tunnel. Wekelijkse onderhoud is zeker geen overbodige luxe maar kan slechts plaatsvinden op zaterdag en zondag. 

Vijf jaar gecoate spoorstaven

Wij passen al ruim 10 jaar een speciale rubber coating op spoorstaven toe en wij blijven deze continu doorontwikkelen. De Eurotunnel bevindt zich in extreme omstandigheden en is dus de perfecte locatie om dit testen. 5 jaar geleden begon Railpro aan deze uitdagende klus. Van oktober 2013 tot en met november 2014 werden de spoorstaven met de Robeltrein geleverd. Een spannende klus waarbij veiligheid voorop staat.

Bepakt en wel stapt het dappere team in een speciaal busje om zo naar het diepste punt te rijden. Op bepaalde plekken in het spoor wordt er een stukje van de coating weggesneden. Zo kan er gekeken worden of de spoorstaaf aangetast is door corrosie. Daarna wordt het opengesneden stukje weer keurig netjes in nieuwstaat gebracht met een speciale herstelkit. Wat blijkt? De coating doet wat het hoort te doen. De gecoate spoorstaven zijn niet aangetast door de zoute en vochtige omgeving. 

“Het aantal breuken is duidelijk afgenomen. Bovendien zijn er nauwelijks passtukken nodig.”

Benjamin Gélas, spécialiste technique voie et appareils de voie, is blij met het resultaat

Eenmaal in de buitenlucht blikt het team tevreden terug op de inspectie. De Eurotunnel wordt weer geopend voor het wekelijkse verkeer.  Men kan weer veilig over het spoor. Want dat is waar wij het uiteindelijk voor doen: connecting the world of rail. 

Vooral spoorstaafbreuken in de Eurotunnel zijn een enorm risico. Door het aanbrengen van de rubberen coating is het risico op deze breuken aanzienlijk verlaagd waarmee ook behoefte in onderhoud is afgenomen.

Neem voor meer informatie contact op met Dominique Martens.