Skip to main content
Terug naar het overzicht

Duurzaam transport zet ons op het groene spoor

2020-01-15 | 

Uit een onderzoek van TU Berlijn is gebleken dat vrachttransport met de trein veel duurzamer is dan wanneer de vrachtwagen wordt ingezet. Maar wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk? En hoe dragen wij hier aan bij? De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling formuleerde ‘duurzaam’ als volgt:

Een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Onderzoek

In het bovengenoemde onderzoek is aangetoond dat een dieseltrein rond de 50 gram per ton/km CO2-uitstoot geeft terwijl bij een vrachtwagen dit getal omhoog schiet naar 105 gram per ton/km.

Wij denken altijd graag een stap vooruit. Met het oog op toekomstige generaties willen wij de wereld van rail verbinden. Deze verbinding staat gelijk aan verduurzaming op het spoor. Door vaker gebruik te maken van de trein in plaats van vrachtwagens voor transport, dragen wij bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Op de lange termijn is dit niet alleen de meest duurzame oplossing, het is ook de goedkoopste.

Aanbestedingen

Dit jaar zullen er verschillende projecten in het noorden van ons land van start gaan. Stel je voor: je laat 1006 kilo steenslag van Amsterdam naar Groningen vervoeren. Als je dit door een vrachttrein laat vervoeren in plaats van een vrachtwagen, bespaar je ruim 10 kilo aan CO2!

Treinvervoer is dus aangetoond beter voor het milieu. Bovendien biedt het financieel ook een voordeel in aanbestedingen. Aannemers die materiaal over het spoor laten vervoeren, kunnen door middel van de Milieu Kosten Indicator (MKI) fictieve korting krijgen in hun aanbesteding. Deze korting kan oplopen tot 10% van de totale aanbestedingssom.

Jij wilt toch ook een steentje bijdragen aan minder CO2-uitstoot? Neem contact op met Joost van der Horst om de mogelijkheden te bespreken.