Skip to main content
Terug naar het overzicht

Delft Hyperloop: vol gas op weg naar het (on)mogelijke

2020-07-22 | 

Het was, ondanks het vele testen, toch nog spannend op vrijdag 17 juli op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum. Delft Hyperloop team 04 was er klaar voor om op deze dag het vorige record van 202 km/u te verbreken. En dat is gelukt! Het team wist met de Atlas04 een snelheid van maar liefst 360 km/u te halen! Een nieuw record dat gevierd werd met, hoe kan het ook anders, champagne. Tevens werd de long test track dit jaar voor het eerst officieel geopend.

Het was een bewogen jaar, waarbij de studenten uiteindelijk niet in Los Angeles konden testen. Maar dat weerhield ze er niet van om door te zetten. Delft Hyperloop Public Relations manager Zola Fung-a-Jou liet weten:

We hebben vaak onze verwachtingen moeten bijstellen en een nieuw doel moeten formuleren. Ik denk dat iedereen veel geleerd heeft en ik kijk er zeker met een goed gevoel op terug.

Zola Fung-a-Jou
Businessline Manager Signalling & Power Ben van Schijndel van Strukton Rail, CEO Region Northern Europe voestalpine Railway Systems en voormalig directeur Railpro Mark de Vries en Teamleider kwaliteitsborging producten Eric Brink mochten de baan officieel openen.

‘Twee weten meer dan een’

Om dit nieuwe transportconcept een flinke technologische boost te geven, kwam Elon Musk in 2015 met het idee om er een competitie van te maken. Een aantal geselecteerde teams reist jaarlijks naar Los Angeles af om daar in de vacuümbuis hun pod te testen. In de hoop dat er een goed ontwerp tussen zit dat Hyperloop verder kan ontwikkelen om het over 20 á 30 jaar een realistisch vervoersmiddel te maken. Om ook gedurende de ontwikkelperiode te kunnen testen was er behoefte aan een testsite dichter bij huis. Deze zogeheten long test track van maar liefst 386 meter werd in het voorjaar van 2019 gebouwd op bedrijventerrein Crailoo te Hilversum, in samenwerking met ProRail en Strukton Rail als vaste railinfrapartners van Delft Hyperloop. 

Is de Hyperloop de toekomst?

Het idee om in de toekomst de spoorwegen op luchtdruk te maken werd al rond 1800 geopperd en door velen uitgeprobeerd. Tevergeefs. Tot nu toe. De Atlas04 verbrak het record op een long test track. Maar hoe nu verder? Delft Hyperloop Public Relations manager Zola blikt vooruit: 

We hebben drie strategische adviseurs aangenomen die een lange termijnplan voor Delft Hyperloop aan het uitwerken zijn. We hebben de afgelopen jaren vooral op snelheid gefocust, maar de Hyperloop heeft zoveel meer interessante aspecten die uitgewerkt kunnen worden. Ik weet zeker dat er weer een nieuw enthousiast team aan de slag gaat om de Hyperloop verder te verwezenlijken!

Zola Fung-a-Jou

Heb je de livestream gemist en wil je deze alsnog bekijken? Dat kan door deze link te volgen.