Skip to main content
Terug naar het overzicht

De wereld van het spoor verbinden met al onze lassen

2021-06-23 | 

Verbinding. Het schakelstukje tussen twee componenten. In het Nederlandse spoornetwerk is ongeveer 7097 kilometer spoorlijn aan elkaar verbonden om reizigers veilig en betrouwbaar naar hun bestemming te brengen. Het verbinden van spoor gaat echter niet zonder lassen. En spoorstaaflassen gaat niet zonder certificering om veiligheid en de hoogste kwaliteit te garanderen. Inmiddels hebben wij ons rail services dienstenpakket uitgebreid en hebben wij ons gecertificeerd voor het afbrandstuiklassen van de 400 UHC(Ultra High Carbon)® HSH(heat treatment technology)® spoorstaafkwaliteit. Vanaf nu zijn dus ook UHC® HSH® spoorstaven leverbaar in lange lengtes tot maar liefst 360 meter. 

Verfijnde microstructuur vraagt om speciale certificering

De 400 UHC® HSH® heeft een hoge hardheid dankzij de verfijnde microstructuur. Vanwege deze hardheid en andere eigenschappen behoeft het lassen van dit type spoorstaaf een speciale certificering. Om het certificaat te behalen, wordt er vooral gelet op de kwaliteit middels  de buig/breektest, dat tevens dient als bewijslast. Vanwege de groeiende interesse vanuit het buitenland voor deze spoorstaafkwaliteit, hebben wij onlangs onze certificering conform de Europese norm behaald. Onze machines en processen zijn wij hiervoor speciaal aangepast. Voor de certificering zijn 13 proeflassen uit 140 meter geproduceerd, waarmee een buig- en breektest is uitgevoerd. Doordat we deze testen glansrijk hebben doorstaan, kunnen wij nu ook de langgelaste 400 UHC® HSH® spoorstaaf een 100% lasgarantie geven.

Waarom kiezen voor een hardere staalkwaliteit?

De super premium 400 UHC® HSH® spoorstaaf is ontwikkeld vanwege specifieke klantbehoeftes. Dit type spoorstaaf is beter bestand tegen slijtage door hogere aslasten en een hogere frequentie van het treinverkeer. De compactere perlitische microstructuur bestaat uit zowel zachte ferriet als hardere cementiet. Door deze combinatie krijgt de spoorstaaf het bijzondere vermogen om hoge contactdrukken te weerstaan en is hierdoor beter bestand tegen slijtage. Bovendien draagt dit bij aan de levensduur van de spoorstaaf. Omdat bogen in het spoor in veel gevallen meer onderhevig zijn aan slijtage, zou dit type spoorstaaf ook in Nederland goed toegepast kunnen worden.

De fijne microstructuur biedt nog meer voordelen. Het verzekert standvastigheid in het spoorprofiel, voorkomt slecht wiel/rail contact en is beter bestand tegen slijtage en head checks in het spoor vanwege de hoge belasting.

Deze spoorstaaf volgt hetzelfde type productieproces als andere spoorstaven. Na productie en afkoeling van de blooms, wordt de chemische kwaliteit van het staal beoordeeld. Vervolgens vindt het walsproces plaats. Na het walsen wordt de spoorstaaf op zijn kop in een warm bad ondergedompeld. Hierdoor verandert alleen de microstructuur in de kop van de spoorstaaf. Dit proces wordt ook wel kopharding genoemd. Vervolgens worden ze in lengtes van 120 meter naar Hilversum vervoerd, waar we ze nu dus kunnen afbrandstuiklassen tot maar liefst 360 meter. Hoe langer de spoorstaaf, hoe minder het aantal thermietlassen dat nodig is in de baan en dus minder potentiële zwakke plekken.

New name, same brand

blablablabla

Connecting the world of rail

Going full steam, we are moving swiftly towards...halalaljsdlfjalskdf

Alle voordelen op een rij

In een notendop: de 400 UHC® HSH® heeft een langere levensduur, is duurzamer geproduceerd vanwege de geoptimaliseerde delving- en productieprocessen, is zes keer beter bestand tegen (golf)slijtage en head checks. Bovendien verhoogt dit type spoorstaaf de veiligheid in het spoor aanzienlijk en is er minder onderhoud nodig. In ons Rail Service Center op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum kunnen wij dit type spoorstaaf stationair frezen, coaten en lassen tot wel 360 meter. Ook in het spoor kunnen wij onze lasdiensten aanbieden. Zo heeft ons zusterbedrijf voestalpine Track Solutions Germany bijvoorbeeld lasteams beschikbaar.

Wil je meer informatie over de 400 UHC® HSH® en hoe je deze het beste kunt toepassen? Neem contact op met manager BU Rail Service Center Hans van Houwelingen.