Skip to main content
Terug naar het overzicht

Betere prestatie spoor door nieuwe wisselsteller en mangaanstalen puntstuk

2019-01-25 | 

Begin van dit jaar heeft ProRail twee nieuwe producten vrijgegeven. Het gaat om de wisselsteller type NSE (S) en het mangaanstalen puntstuk 1:15. De producten zorgen ervoor dat er minder storingen plaatsvinden en er minder onderhoud aan wissels noodzakelijk is. Een aanzienlijke bijdrage aan de goede prestaties van ons spoorwegnet.

Technische innovatie erkend door ProRail

voestalpine WBN (voorheen Wisselbouw Nederland) is de eerste leverancier in Nederland die wisselsteller type 4 mag leveren. De steller, volledig in eigen huis ontwikkeld, is uitgerust met een nieuwe switchbox, waarbij de inschakelstroom van de wisselmotor wordt vertraagd, de piekstroom wordt beperkt en de wisselsteller zichzelf na 10 seconden afschakelt. Hierdoor worden slijtage aan de stroomvoorziening en de wisselmotor zelf gereduceerd. 

De vrijgave van het mangaanstalen puntstuk 1:15 maakt het mogelijk om - naast de reeds beschikbare 1:9 wissels - nu ook het 1:15 wissel van voestalpine WBN te voorzien van mangaanstalen puntstukken.  ProRail schrijft in haar regelgeving de mangaanstalen puntstukken voor omdat deze een langere levensduur en daardoor een verduurzaming van het spoor opleveren.

Ruim 125 jaar ervaring

voestalpine WBN bouwt al sinds 1893 bovenbouwcomponenten en wissels voor de Nederlandse spoormarkt. In 2015 vond de acquisitie plaats van Rail Service Nederland, waarmee voestalpine WBN de expertise van wisselmotoren en aandrijf- en controlestangen in huis haalde. Sindsdien is er volop doorontwikkeld en staat nu – januari 2019 een prachtig nieuw product op de markt. 

Innovatie en duurzaamheid

Door continu te innoveren stelt voestalpine zich als doel one step ahead te blijven. Productmanagers en engineers werken dagelijks aan het omzetten van vraagstukken van de klant in duurzame, efficiënte oplossingen. Momenteel wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een innovatie op het gebied van wisselstangen, wat deze producten onderhoudsvriendelijker maakt. “De markt vroeg ons of wij wisselstangen kunnen leveren die niet langer periodiek ingevet dienen te worden en eenvoudig zijn af te stellen. We zijn hier nu volop mee bezig en hopen hier deze zomer op terug te komen”, aldus productmanager Daniel Poll Jonker. Daarnaast zal voestalpine WBN in 2019 haar eerste producten op basis van MKI (Milieu Kosten Indicator) uitleveren op het project Leiden. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met onze productmanager Daniël Poll Jonker.