Skip to main content
Terug naar het overzicht

Meet our crew: Hassan Bouroumia, Lascoördinator en Kwaliteitsengineer

2021-06-10 | 

Kwaliteit van producten en diensten draagt bij aan een veilig en betrouwbaar spoorwegnet. Onze afdeling Kwaliteitsborging waarborgt de kwaliteit van onze producten en diensten en verzekert jou daarmee van een goede samenwerking met een partij die aan alle gestelde eisen voldoet. Wij spraken met onze collega Hassan Bouroumia, die al vijftien jaar voor onze organisatie werkt. Begonnen als Productiemedewerker en inmiddels doorgegroeid tot Lascoördinator én Kwaliteitsengineer op de afdeling Kwaliteitsborging.

Beste jongetje van de klas

Hassan is geboren en getogen in Marokko waar hij opgroeit met drie oudere zussen en een broertje. Hassan leert graag, hij rond het Hoog Instituut voor Technologie af als Constructiebankwerker richting Metaal en studeert daarnaast ook net als zijn broertje af als Natuurkundige. Hassan haalt tijdens zijn studie zulke goede resultaten dat hij van de Marokkaanse overheid een studiebeurs voor het buitenland krijgt aangeboden. In 1998 verlaat Hassan Marokko om te gaan studeren in Nederland. Eenmaal in Nederland krijgt, zoals Hassan zelf zegt, zijn leven een andere wending: “Het ging helemaal anders, ik trouwde met een Marokkaanse vrouw die ook nog op school zat en heb er toen voor gekozen om te gaan werken, zodat we inkomen hadden. Dat was vooral werken in de nacht. Overdag deed ik een inburgeringscursus en leerde de Nederlandse taal.”  Een jaar later gaat Hassan wel studeren en haalt hij zijn mbo niveau 4 diploma als Constructiebankwerker en later ook zijn hbo bachelor Elektrotechniek aan de Hogeschool Utrecht.

Al 15 jaar werkzaam voor onze organisatie

Voordat Hassan bij voestalpine aan de slag gaat in 2006 werkt hij bij een lichtreclame bedrijf in Nieuwegein. De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt en aan alle diploma’s af te zien is Hassan zichtbaar iemand die graag leert en zichzelf ontwikkelt. Hassan neemt ontslag bij het lichtreclame bedrijf en ziet al vrij snel daarna de vacature als Productiemedewerker bij onze organisatie. Met zijn studies een ideaal startpunt bij een groot internationaal bedrijf.

Al snel zien wij de kwaliteiten die Hassan in huis heeft. Hij groeit dan ook snel in nieuwe functies. Van Productiemedewerker naar Assemblagemedewerker en vervolgens als Allround machine operator. In 2015 rond Hassan via voestalpine de opleiding International Welding Technologist af (Hogeschool Utrecht) en sinds 2016 is hij Lascoördinator bij onze organisatie. Sinds drie jaar werkt Hassan daarnaast ook als Kwaliteitsengineer: “Mijn werk is ook een klein beetje mijn hobby. Twee functies is altijd druk, maar ik ben graag bezig.

Een bezig bijtje

In de NEN-EN-ISO 14731 is een basis vastgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden van de Lascoördinator moeten zijn. Vanuit verschillende normen en regelgeving, NEN-EN 1090, NEN-EN 15085, NEN-EN-ISO 3834, wordt er verwezen naar deze belangrijke functie.

Hassan is als lascoördinator zowel het aanspreekpunt voor de organisatie op het gebied van laskwaliteit alsook voor de Quality Control van de klant en eventuele keuringsinstanties. Werkzaamheden bestaan uit het coördineren van de NDO (Niet-Destructief Onderzoek) werkzaamheden van zowel interne als externe partijen gedurende de productie. Maar ook het beoordelen van lastechnische eisen en het technische bestek van een aanvraag. Ook de inzet van gekwalificeerd laspersoneel en gekwalificeerde lasmethoden valt hieronder. Toezicht op het gebruik van de juiste lasuitrusting, lastoevoegmaterialen en basismaterialen is essentieel:

“Bij voestalpine Turnout Technology Netherlands werken we veelal met constructiestaal, maar bij het Rail Service Centrum, voestalpine Track Solutions Netherlands, werken we juist wel met heel veel verschillende typen spoorstaven in verschillende staalkwaliteiten. De samenstelling van de materialen zorgen ervoor dat je verschillende werkinstructies moet maken en speciale lasmethodekwalificatie moet laten keuren bij het laboratorium, extern.” 

Waar nodig wordt er voorzien in gebruik van gekalibreerde middelen. De lascoördinator stelt het lasdossier op en houdt toezicht via dagelijkse controles. De identificatie en naspeurbaarheid van materialen en lastoevoegmaterialen worden ook door Hassan bijgehouden. Tevens voert hij inspecties uit van het laswerk voor, tijdens en na de fabricage:

“Hierbij kijk ik vooraf naar het gebruik van de juiste materialen, programma’s en WPS (Welding Procedure Specification), tijdens het lassen controleer ik de juiste stroomsterkte, pendelen en tijd (lasgrafiek) en tot slot controleer ik ook de geometrie, uiterlijk en de kwaliteit van de las.”

Als Kwaliteitsengineer onderhoudt Hassan de relaties met verschillende bedrijven. Met leveranciers maakt hij processen, wat wordt de kwaliteit, wat worden de eisen en hoe gaan we dat controleren. In deze rol voert Hassan ook audits uit:

“Bij een leverancier audit controleer ik hoe onze producten in hun processen verlopen, ik volg dus ons product in het proces om zo de kwaliteit te kunnen borgen van onze producten.” 

Investeren in technologie én mens

Bij voestalpine werken veel verschillende mensen met verschillende opleidingen en achtergronden die zich iedere dag inzetten om voor iedere spoorse uitdaging de beste oplossing te bieden. Door de diversiteit aan functies is er ook intern de mogelijkheid om door te groeien. “Ik ben vijftien jaar geleden als lasser begonnen en inmiddels ben ik zowel Lascoördinator als Kwaliteitsengineer. Wij zitten hier als een grote familie bij een bedrijf dat niet alleen in technologie ontwikkelt en investeert maar ook in de mens, ideaal”, aldus Hassan. 

Het investeren en ontwikkelen in de mens wordt ook overgenomen door de afdeling Kwaliteitsborging waar Hassan werkt: “Onze afdeling Kwaliteitsborging wil niet alleen de kwaliteit van producten uitbreiden, maar ook die van de mensen. Collega’s zijn belangrijk. Met een goede sfeer en communicatie tussen de verschillende afdelingen en medewerkers zorgen we er met zijn allen voor dat wij onze kwaliteit bereiken en borgen.”

Wil jij werken bij een internationaal bedrijf in de railinfrabranche? Neem dan eens kijkje bij onze vacatures. Wie weet verwelkomen we jou binnenkort bij voestalpine Track Solutions Netherlands of voestalpine Turnout Technology als nieuwe collega!