Skip to main content
Terug naar het overzicht

Delft Hyperloop valt in de prijzen in Valencia; juryprijs voor beste baan!

2021-08-17 | 

Valencia. De nieuwe bestemming van Delft Hyperloop team DH05. Dit jaar hebben de technische universiteiten in Europa zich verenigd om samen een Europese Hyperloop wedstrijd te organiseren. In de week van 26 juli was het zover. Twintig teams streden om zes verschillende prijzen en de speciale juryprijs. Team DH05 sleepte maar liefst twee van deze prijzen in de wacht. Bovendien mochten ze de juryprijs mee naar huis nemen voor beste magneetbaan. Een nieuwe baan waar – in navolging van succesvolle samenwerking in voorgaande jaren – Strukton Rail en voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. weer een bijdrage aan hebben geleverd.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen en een nieuwe baan

Team DH05 begon dit jaar aan een frisse start. Nadat de samenwerking tussen de technische universiteiten met Space X vorig jaar werd beëindigd, was het tijd voor iets nieuws. Space X had besloten te stoppen met de inmiddels traditionele Hyperloop wedstrijd in Amerika. Dit weerhield de Europese technische studenten er echter niet van om toch een wedstrijd te organiseren. In Valencia, op het voormalige Formule 1 circuit Ricardo Tormo.

Omdat er op veel meer verschillende aspecten dan alleen snelheid werden gejureerd, besloot team DH05 de baan aan te passen. Daan Witte, Lead Business bij Delft Hyperloop, legt uit waarom ze dit jaar hebben gekozen voor een magneetbaan.

Het ontwerp van ons nieuwe prototype hebben we dit jaar gericht op één principe: schaalbaarheid. We wilden voor het eerst een prototype neerzetten dat niet per sé gericht was op het behalen van de hoogste snelheid, maar op de uiteindelijke implementatie van het systeem in de echte wereld. Hiermee zijn we een proces ingegaan waarmee we op de lange termijn verwachten erg hoge snelheden en efficiëntie te kunnen bereiken.

Om dat te kunnen doen, was een aanpassing van de baan nodig. Daan legt uit dat de nieuwe methode van voortstuwing wereldwijd wordt gezien als de meest potentiële motor voor het hyperloop systeem. En hoe beter voortstuwen dan door middel van een magnetisch veld?

Deze elektromagneten wekken een magnetisch veld op dat vervolgens de permanente magneten, die op het voertuig bevestigd zitten, naar voren trekt. Zo voorkom je de aanwezigheid van hoge voltage batterijen op je voertuig zelf. Zware batterijen op het voertuig zorgen voor een te groot gewicht en trekken daarmee de efficiëntie van het hele hyperloopsysteem drastisch naar beneden. Ook verhogen deze batterijen op het voertuig het risico op hitteproblemen in het hyperloopvoertuig. Iets dat je niet wilt als je op groene wijze snelheden tot wel 1.000 km/h wilt bereiken.

Zo’n magnetische onderbaan is natuurlijk niet zomaar gerealiseerd. Onze collega en Teamleider kwaliteitsborging producten Eric Brink en Strukton Rail sloten de handen wederom ineen en ontwierpen een onderbaan van 33 meter. De nieuwe onderbaan is zo ontwikkeld dat deze op diverse locaties kan worden opgebouwd, waarbij afwijkingen in de ondergrond, zoals ongelijkheid of helling, eenvoudig kunnen worden overbrugd. Lankhorst was bereid om kosteloos de korte dwarsliggers te leveren. Deze magneetbaan als resultaat van een bijzondere en mooie samenwerking, leverde het team dus mooi de juryprijs op.

Mechanical award en Full Scale Award. Wat houdt dat precies in?

Team DH05, dat met een aangepaste pod en baan wellicht het allereerste studententeam is dat ooit zo’n motor heeft durven ontwikkelen, wist met de mechanische systemen van hun hyperloop de Mechanical Award in de wacht te slepen:

Voor deze award werden al onze elektrische systemen en de motor beoordeeld. Hier hebben we onder andere met ons schaalbare hydraulische remsysteem erg veel punten mee gepakt.

Ook de Full Scale Award ging naar team DH05 toe. Hier werd onder andere gekeken naar hoe de infrastructuur er later uit zal gaan zien, hoe deze gebouwd moet worden, hoe de veiligheid is en wat de realistische kosten zullen zijn. De combinatie van het ontwerp van een hyperloopstation voor Amsterdam Zuid, waarvan de maquette er nog staat, en hun eigen onderzoeken en designs, zorgde ervoor dat zij ook deze prijs mee naar huis konden nemen.

Terugblik en vooruitkijken: Hyperloop steeds meer de toekomst

Daan Witte laat nog weten dat ze dit jaar door een relatief late start en, naar eigen zeggen, een erg ambitieus plan, op sommige fronten toch op kwaliteit moesten inleveren. De kracht van de motor had volgens Daan nog hoger kunnen zijn, mits ze meer tijd hadden gehad.

Als ik iets had kunnen veranderen had ik ons denk ik iets eerder laten realiseren hoe ambitieus onze plannen echt waren, zodat we vanaf het begin wisten wat voor drempels we tegen zouden komen en daar niet pas op de momenten zelf achter kwamen.

Toch staan hun opvolgers al klaar: Delft Hyperloop VI. Zij zullen zich komend jaar gaan wagen aan weer een vernieuwing van het systeem, dat steeds meer de toekomst lijkt te worden. En met een beetje mazzel, vindt de 2e editie van de European Hyperloop Week volgend jaar in Nederland plaats!