Team DH05 begon dit jaar aan een frisse start. Nadat de samenwerking tussen de technische universiteiten met Space X vorig jaar werd beëindigd, was het tijd voor iets nieuws. Space X had besloten te stoppen met de inmiddels traditionele Hyperloop wedstrijd in Amerika. Dit weerhield de Europese technische studenten er echter niet van om toch een wedstrijd te organiseren. In Valencia, op het voormalige Formule 1 circuit Ricardo Tormo.
Omdat er op veel meer verschillende aspecten dan alleen snelheid werden gejureerd, besloot team DH05 de baan aan te passen. Daan Witte, Lead Business bij Delft Hyperloop, legt uit waarom ze dit jaar hebben gekozen voor een magneetbaan.
Het ontwerp van ons nieuwe prototype hebben we dit jaar gericht op één principe: schaalbaarheid. We wilden voor het eerst een prototype neerzetten dat niet per sé gericht was op het behalen van de hoogste snelheid, maar op de uiteindelijke implementatie van het systeem in de echte wereld. Hiermee zijn we een proces ingegaan waarmee we op de lange termijn verwachten erg hoge snelheden en efficiëntie te kunnen bereiken.
Om dat te kunnen doen, was een aanpassing van de baan nodig. Daan legt uit dat de nieuwe methode van voortstuwing wereldwijd wordt gezien als de meest potentiële motor voor het hyperloop systeem. En hoe beter voortstuwen dan door middel van een magnetisch veld?
Deze elektromagneten wekken een magnetisch veld op dat vervolgens de permanente magneten, die op het voertuig bevestigd zitten, naar voren trekt. Zo voorkom je de aanwezigheid van hoge voltage batterijen op je voertuig zelf. Zware batterijen op het voertuig zorgen voor een te groot gewicht en trekken daarmee de efficiëntie van het hele hyperloopsysteem drastisch naar beneden. Ook verhogen deze batterijen op het voertuig het risico op hitteproblemen in het hyperloopvoertuig. Iets dat je niet wilt als je op groene wijze snelheden tot wel 1.000 km/h wilt bereiken.
Zo’n magnetische onderbaan is natuurlijk niet zomaar gerealiseerd. Onze collega en Teamleider kwaliteitsborging producten Eric Brink en Strukton Rail sloten de handen wederom ineen en ontwierpen een onderbaan van 33 meter. De nieuwe onderbaan is zo ontwikkeld dat deze op diverse locaties kan worden opgebouwd, waarbij afwijkingen in de ondergrond, zoals ongelijkheid of helling, eenvoudig kunnen worden overbrugd. Lankhorst was bereid om kosteloos de korte dwarsliggers te leveren. Deze magneetbaan als resultaat van een bijzondere en mooie samenwerking, leverde het team dus mooi de juryprijs op.