Skip to main content
Terug naar het overzicht

Buiten in de put komt alles samen: mega project Amersfoort in goede logistieke banen

2021-08-19 | 

Een spoorvernieuwing in 11 dagen en nachten in goede banen leiden is een klus op zich. Hoe groter het project, hoe ingewikkelder de logistiek. Veel materiaalstromen tegelijkertijd vragen om een strakke logistieke planning. Het spoorvernieuwingsproject Amersfoort Oost van ProRail hebben wij in nauwe samenwerking met Dura Vermeer in een gedetailleerd logistiek plan uitgewerkt. Eenmaal ter plaatse – buiten in de put – kwam alles samen. Tijdens deze megaklus rondom Amersfoort Centraal worden in totaal 120 wissels vervangen of verwijderd. Ook andere onderdelen van het spoor worden gelijktijdig flink aangepakt. Onze Projectcoördinator Clemens van Schrojenstein Lantman blikt met ons terug op deze indrukwekkende klus.

Logistiek plan laat radertjes in elkaar vallen

Het is niet even snel wat dwarsliggers eruit halen en nieuwe ervoor in de plaats leggen.

En daar heeft Clemens helemaal gelijk in. Met zijn expertise op het gebied van nieuwbouw en vernieuwbouwprojecten, is hij een vakspecialist in logistieke stromen. Hij weet met zijn jarenlange ervaring dat productleveringen een precisiewerk is. Om de aannemer zorgeloos het werk te laten uitvoeren, zijn de toeleveringen exact op de juiste tijd, op de juiste plaats nodig. Het verwerken van vrijkomende materialen uit het spoor vergt een goed voorbereid plan. Uiteindelijk moeten alle uitgedachte radertjes in de put exact in elkaar vallen. Uiteraard was Clemens met zijn collega’s ook tijdens de werkzaamheden aanwezig om er op toe te zien dat het uitgedachte logistieke plan in de praktijk uitgevoerd werd. Zo niet, dan zorgde hij ervoor dat er ter plaatse bijgestuurd werd. Buitendienststellingen hebben een vastgelegd tijdskader en het behoeft geen toelichting dat een strakke logistieke planning er aan bijdraagt dat het werk zonder vertraging of problemen uitgevoerd kan worden.

Het werk; een ingewikkelde mega klus in 11 dagen en nachten

Meerdaagse buitendienststellingen, zoals Amersfoort Oost zien we de laatste jaren vaker. In korte tijd moet flink wat werk verzet worden. In een buitendienststelling van 11 dagen werden in Amersfoort Oost zo’n 55 wissels van ruim dertig jaar oud aangepakt. Voor een betere doorstroming van de treinen zijn er minder wissels teruggeplaatst. Dit maakt het spoor minder storingsgevoelig. Daarnaast kunnen treinen op hogere snelheid het station binnenrijden en weer vertrekken. En omdat er in de winter minder wissels sneeuw- en ijsvrij hoeven worden gehouden, draagt dit bij aan de duurzaamheid van het spoor.

Naast het vervangen van de wissels door nieuwe wissels of recht spoor werd ook het ballastbed vernieuwd. In acht uur tijd is 1.800 ton oude ballast per vrachtwagen afgevoerd (ongeveer 12 vrachtwagens per uur geladen) en 1.350 ton schoon ballast aangeleverd. Ook per trein is nog zo’n 6.000 ton afgevoerd en 4.200 ton aangeleverd. Alles verdeeld over 280 Klmos wagons, 102 SALT1 wagons en 97 Fas wagons.

Hoe het logistiek plan in de praktijk ten uitvoer kwam zie je op deze video:

Waardevolle samenwerking

De uitvoering van zo’n complex project kan alleen maar succesvol verlopen op basis van een goede samenwerking. De goede en intensieve samenwerking tussen alle marktpartijen voorafgaand aan het project heeft geresulteerd in een soepele uitvoering van het werk . De strakke planning heeft er vervolgens toe geleid dat dit project binnen de gegeven tijd succesvol is afgerond.

In 2024 wordt de westkant van Amersfoort Centraal onder handen genomen. Dit project moet nog worden aanbesteed.

Heb je vragen over onze dienstverlening op het gebied van spoorprojecten, neem gerust contact op met jouw accountmanager.