Skip to main content
Terug naar het overzicht

Oud eruit, nieuw erin; een goede samenwerking is het halve werk

2020-08-07 | 

De HSL aan de Laan van Mathenesse, in de buurt van Bleiswijk, heeft onlangs een flinke opknapbeurt ondergaan. In samenwerking met BAM Infra Rail werden oude spoorstaven ingewisseld voor splinternieuwe langgelaste exemplaren. Een flinke logistieke operatie, omdat het laden en lossen van spoorstaven op een viaduct een uitdagende klus is. Een knap staaltje werk dat in twee dagen dankzij een goede samenwerking met succes is afgerond.

Van uitdaging naar uitvoering

De HSL is een bijzondere spoorlijn op meerdere vlakken. De treinen rijden daar met een maximale snelheid van 300 km/u overheen. Het overgrote deel van deze lijn bestaat uit ballastloos spoor, ook wel Rheda betonspoor genoemd. De HSL volgt een kortere route dan de traditionele lijn van Noord naar Zuid en heeft bovendien minder stopplaatsen. Dat levert dus kortere reistijden op. Maar ook de HSL heeft onderhoud nodig. Dus hoe kun je dat op de beste manier aanpakken?

Een van de oplossingen werd gevonden in de toepassing van langgelaste spoorstaven. Op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum hebben we nieuwe 120 meter spoorstaven gestomplast tot een totaallengte van 360 meter. Lange spoorstaven verminderen lasactiviteiten op ingewikkelde plekken in de baan en dit scheelt de aannemer een hoop tijd. Bovendien zijn deze stomplassen van hoogwaardige kwaliteit. Een begrijpelijke keuze voor beheerder Infraspeed en aannemer BAM Rail op dit viaduct op de HSL.

De 2.482 meter aan nieuwe spoorstaven werd met de Robeltrein kant en klaar in de baan geleverd, in zowel de linker- als rechterspoorbaan. En de 2.482 meter aan oude spoorstaven die uit de baan kwamen, namen we meteen weer mee terug naar Hilversum.

Laden en lossen was nog nooit zo makkelijk

De combinatie van het lossysteem van BAM Infra Rail en het gebruik van onze Robelkraan maakte het laden en lossen nog nooit zo makkelijk. BAM Infra Rail hanteert een lossysteem dat spoorstaven zelfstandig van een wagon af laat glijden om vervolgens gelijk in de bedding op de dwarsligger te plaatsen. En dankzij dat lossysteem kunnen nu ook spoorstaven tot 360 meter eenvoudig geladen worden op de Robeltrein.

Wil jij ook eenvoudig en snel spoorstaven laden en lossen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden op jouw werkplek? Neem dan contact op met BU manager railtransport & -materieel, René Harkema.

De lengte van de HSL (hogesnelheidslijn) in Nederland, ook wel bekend als de HSL-Zuid, is 90 km lang en loopt dubbelsporig van Schiphol tot aan Antwerpen. De lijn is tussen 2000 en 2006 aangelegd. Het is de eerste Nederlandse hogesnelheidslijn. De HSL is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangelegd met als doel meer hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam, Brussel en Parijs. Over de HSL kunnen hogesnelheidstreinen rijden met een snelheid van 300 km/h. Over de HSL rijden dagelijks 269 treinen in hoge frequentie. (Bron: www.ns.nl