Skip to main content
Terug naar het overzicht

Hergebruikt spoormateriaal; nu ook voor in je woonkamer

2020-07-29 | 

“Zie je hoe het hout het licht vangt afhankelijk van de nerfrichting? Bijna een klassiek zwart witte tegelvloer.” Dat is wat circulair interieurarchitect Malou ter Horst van Het Groene Kabinet onlangs op LinkedIn plaatste. Haar houten vloeren, gemaakt van ons hergebruikte wisselhout, gaan next level. Vol trots laat Malou weten dat een parketfabriek het produceren van deze vloeren op zich heeft genomen. 

De meesten wilden niet werken met hergebruikt materiaal. Deze fabriek wel. Ik lever het hout schoon van staal en stenen. Zij zijn namelijk ook innovatief bezig. En zetten zich in voor een schonere toekomst.

Schoon hout stinkt niet

In 2019 won Malou de ProRail Circulair Design Challenge en ontwikkelde haar houten vloeren van onbehandelde eiken wisselliggers. Deze vloer is niet alleen circulair, maar ook modulair. Dat wil zeggen dat de vloer na gebruik verwijderd kan worden, opgeknapt en door naar de volgende gebruiker. En dat is niet het enige dat deze vloer zo mooi maakt.

Deze vloer is circulair omdát ie modulair is, een toplaag heeft van gebruikt hout en ontworpen is om heel lang mee te gaan.

Veel mensen vroegen aan mij of deze vloer stinkt. Ze denken dat dit hout behandeld is met creosoot, maar dat is niet zo. De donkere vlammen die ontstaan, zijn een verkleuring van de tannines in het hout. Deze zijn in aanraking gekomen met de roestige schroeven waarmee de rails op de dwarsliggers waren bevestigd.

Die vlammen zorgen ervoor dat elke tegel uniek is. Net als sneeuwvlokjes. Het is dus elke keer een verrassing wat voor vlammen er in het hout tevoorschijn komen. En dat is volgens haar de schoonheid van dit product: Het levensverhaal van het materiaal is zichtbaar.

Sociaal project voor schoonmaken

Hoewel het produceren van de houten vloer is overgenomen door een fabriek, wordt het schoonmaken nog wel door Malou zelf gedaan. Maar ook hier hoopt zij iets moois van te kunnen maken.

Het liefst zou ik hier een sociaal project van willen maken. Dat mensen die re-integreren of bij het Leger des Heils werken deze klus op zich gaan nemen.

Zo levert ze ook nog een sociale bijdrage aan de maatschappij.

Heb jij interesse in deze vloer? Neem dan gerust contact op met Malou ter Horst. De vloer is al te bewonderen in de Inktpot: het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht.

Wil je zelf graag spoorse producten een tweede leven geven? Neem dan contact op met Teamleider kwaliteitsborging producten Eric Brink.