Ny ESR-ugn i drift på Uddeholm 2 Minuter lästid
Innovation

Ny ESR-ugn i drift på Uddeholm

Viktoria Steininger
Holds editorial responsibility for blog topics, is researching and writing articles. Her stories give insights into the world of the voestalpine Group.

Det svenska voestalpine-bolaget Uddeholm AB har investerat i en ny ESR-ugn för produktion av högpresterande verktygsstål, som nu har tagits i drift.

Uddeholm ESR

”Vi hälsar nr 10 varmt välkommen” – På Uddeholm i Hagfors är man glad över den nya omsmältningsugnen.

I april 2015 togs den tionde ESR-ugnen i drift vid Uddeholm AB i Hagfors. Uddeholm är världsledande på området ESR-verktygsstål. Denna position ska utökas ytterligare genom den här investeringen. Marknaden för ESR-verktygsstål växer mycket snabbt – genom den nya ESR-ugnen försäkrar man sig om att kapaciteten räcker till.

Högsta kvalitet krävs

Kunderna i detta segment är krävande. Om de använder högkvalitetsstål från det anrika företaget Uddeholm vid fordonstillverkning eller i underhållningselektronik, vill de ha högsta kvalitet – och det innebär även stål av högsta renhet. För att uppfylla dessa krav satsar man vid Uddeholm på tillverkning av stål genom ”Electroslag remelting” (ESR, omsmältning av elektroslaggomsmältning). Det handlar om ett speciellt smältförfarande för stål med högsta kvalitet och renhet.

Uddeholm ESRSnabb kapacitetsutökning

Den fokuserade inriktningen på detta marknadssegment har lönat sig. Redan kommer hälften av omsättningen i Hagfors från ESR-ståltyper. Följaktligen investerar man i snabb takt inom detta område, som vid drifttagningen av den senaste ESR-ugnen Nr 10. Produktionen startade i april och redan i mitten av maj kunde ugnens fulla kapacitet utnyttjas. Det är bra: Den nya ugnens kapacitet är redan nu fullbokad.

 

 

 

Mer information:

Viktoria Steininger