Det revolutionerande verktygsstålet ”Idun” 3 Minuter lästid
Innovation

Det revolutionerande verktygsstålet ”Idun”

Viktoria Steininger
Holds editorial responsibility for blog topics, is researching and writing articles. Her stories give insights into the world of the voestalpine Group.

De svenska specialstål-specialisterna, Uddeholms AB, tillkännager en revolution på verktygsstålsmarknaden.I centrum för uppmärksamheten står ett korrosionsbeständigt verktygsstål, uppkallat efter en nordisk gudinna: den strålande Idun.

Experterna på voestalpine-bolaget Uddeholms AB har lyckats med en lysande innovation med det nya verktygsstålet. Med ”Idun”, uppkallat efter ungdomens och odödlighetens gudinna, kan tillverkningsprocesser snabbas upp avsevärt. Tillverkarna av verktygshållare var involverade i ett nära samarbete om utvecklingsprocessen för stålnyheten Idun. De krävde ett stål som klarar de tuffa förhållandena vid fräsning, borrning och svarvning: nötningståligt, korrosionsbeständigt, lätt att bearbeta, med en seghet som förebygger mikrokrackelering. Det nya verktygsstålet Idun är ett svar på dessa kundkrav:

  • Det första korrosionsbeständiga stålet för verktygshållare – en pulvermetallurgisk produkt
  • Särskilt för tuffa användningsförhållanden som verktygshållare i fräsar, borrmaskiner och svarvar
  • Levereras i härdat skick och behöver ingen extra härdningsbehandling
  • Utan nickelbeläggning: ett plus för miljö och hälsa
  • Kan sänka andelen kostnader för verktygshållare under de gängse 6-10 % av de totala produktionskostnaderna.

Användningsresultaten ser så bra ut i testet, att några av de viktigaste tillverkarna av verktygshållare inför nya produktlinjer inom kort.

product-launch_coldwork_sintering

Marknadslansering av ”Vanadis 8”

Parallellt startade även marknadslanseringen av ett nytt stålmärke, som står lite i skuggan av det ”gudomliga” märket Idun, men ändå är en blänkande Uddeholmsprodukt: Vanadis 8, ett finkornigt pulvermetallurgiskt stål. Genom detta stål innebär tredje generationens pulvermetallurgiska ståltillverkning en minskning av kornstorleken till under 50 %, jämfört med tidigare generationer.

Det högrena verktygsstålet bidrar till att förlänga livslängden och möjliggör nya användningsområden.

product-launch_milling_in_action

Snabb framgång

Vanadis 8 är en framgång redan innan det börjat säljas. Kunder som testat det nya stålmärket under utvecklingstiden, räknade hem sådana besparingar t.ex. vad gäller serviceintervall och stilleståndstider att de inte ville gå tillbaka till den tidigare verktygsstandarden. Redan en månad efter starten hade Uddeholm nått planeringsmålet för hela verksamhetsåret! Det är inte att undra på eftersom Vanadis 8 hjälper bland andra bilindustrin att tillverka viktbesparande delar genom en intelligent legering.

product-launch_toolholders

Synergier och spridning

Det nya stålmärket är inte bara ett bevis för ändamålsenligt och nära samarbete med kunderna. Det är även värt att notera det nära samarbetet inom voestalpine-koncernen mellan Uddeholms stålspecialister, Metal Forming Division och voestalpine Stahl GmbH. Över hela den svenska marknaden lanseras den nya produkten hos (potentiella) kunder, experter utbildas i det världsomspännande säljnätverket och lager i anslutning till marknaderna fylls. Sedan mitten av maj pågår lanseringen av Vanadis 8 på marknadenFör närvarande i Europa, i höst även i Asien och i januari 2017 i NAFTA-länderna.

"”Med ’Idun’ erbjuder vi kunderna ett stål som klarar de tuffa förhållandena vid fräsning, borrning och svarvning: nötningståligt, klarar bearbetning väl, med en seghet som förebygger mikrokrackelering – och för första gången korrosionsbeständigt.” "
ZitatPär Emanuelsson
Viktoria Steininger