Med titan genom galaxen till ESC 2 Minuter lästid
Innovation

Med titan genom galaxen till ESC

Viktoria Steininger
Holds editorial responsibility for blog topics, is researching and writing articles. Her stories give insights into the world of the voestalpine Group.

Vad har voestalpine med Eurovision Song Contest att göra? En hel del – framför allt vid närmare påseende. En ultralätt, höghållfast titan-hjälm tillverkad av BÖHLER Schmiedetechnik används på ett hedrande sätt vid Eurovision Song Contest (ESC).

När Sverige flyger ut i rymden vid ESC

… är Österrike och voestalpine med på färden. I Den inledande postkortsvideon visas Måns Zelmerlöw klädd i kosmonautdräkten från Österrikiska rymdforumet. En av de viktigaste delarna i denna rymddräkt, som för övrigt i första hand ska användas vid en Mars-simulering i sommar, är hjälmen – tillverkad av BÖHLER Schmiedetechnik (ett bolag i Special Steel Division). Samtliga metalldelar är av titan – och även tätningssystemet och anslutningsdelen mellan hjälm och rymddräkt konstruerades och tillverkades av kollegerna på BÖHLER Schmiedetechnik.

Med titan genom galaxen till ESC

Under inspelningen av “vykortet Video” i Dachstein grottor för den svenska Melodifestivalen-Post. Hjälmen är “tillverkad av” Böhler Smide Technology (Foto: Manfred Schöpf).

 

“Building Bridges” i voestalpine-koncernen

Med titan genom galaxen till ESC

Fotografera i Dachstein grottorna i Oberösterreich (Foto: Manfred Schopf).

“Building Bridges” – så lyder mottot för årets ESC, världens största internationella musiktävling, som äger rum i Österrike. Och efter detta motto slår man även inom voestalpine broar mellan Linz, Kapfenberg och faktiskt Sverige: En förfrågan från Österrikes rymdforum till kollegerna inom Steel Division i Linz ledde till Kapfenberg och BÖHLER Schmiedetechnik, som med sitt kunnande fyller kraven från ÖWF och kan smida de ultralätta och samtidigt höghållfasta titandelarna till en rymddräkt. Denna rymddräkt deltar vid ESC – i det svenska bidragets video.

I Sverige representeras för övrigt voestalpine även med sina koncernbolag (t.ex. voestalpine Precision Strip, Uddeholm). Och tillsammans siktar alla på “twelve points” den 23 maj.

 

Mer information:

Viktoria Steininger