Noutăți multe pe frontul de est 4 Minute timp de citire
Carieră

Noutăți multe pe frontul de est

Christopher Eberl
Holds editorial responsibility for career topics and for the apprentice website. His stories offer insights into the world of work at voestalpine.

Proiectul network #east, care a luat startul în anul 2012, s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un forum de discuții care funcționează excelent.

Focusul acestuia este schimbul de experiență constant în ceea ce privește atât clienții comuni, cât și potențialele sinergetice interne. Deși la început punctul focal a fost reprezentat de dorința directorilor locali de a se cunoaște reciproc și de a face schimb de cunoștințe în afara limitelor societăților și a diviziilor, între timp ponderea întâlnirilor se axează din ce în ce mai mult pe domeniile de specialitate. Astfel, au loc întâlniri regulate la care participă directori de vânzări, responsabili cu logistica, precum și personal de specialitate din domeniul financiar, pentru a face schimb de experiență și pentru a discuta modalitățile de promovare a unor eventuale sinergii. În cadrul vizitelor la clienți este prezentat, printre altele, întregul spectru de produse voestalpine, se caută în mod activ oportunități pentru societățile afiliate și se fac prezentări reciproce în fața clienților. Cerința principală pentru acestea este acumularea cunoștințelor de bază referitoare la multitudinea de produse oferite de concernul voestalpine, precum și despre persoana de contact responsabilă. Acest fapt este posibil între timp prin crearea unei platforme de colaborare, respectiv printr-o unealtă de tip e-learning aferentă.

standort-map

Așa numiții manageri la nivel de țară reprezintă 15 țări, 40 de locații și aproximativ 2.300 de angajați.

Întâlniri regulate

Responsabili de un networking funcțional sunt șapte manageri la nivel de țară, ceea ce înseamnă că pentru fiecare țară, respectiv regiune, s-a definit un director propriu. Așa numiții manageri la nivel de țară reprezintă 15 țări*, 40 de locații și aproximativ 2.300 de angajați. Aceștia organizează întâlniri în țările ce cad în sfera lor de responsabilitate și se consultă reciproc în cadrul unor întâlniri speciale organizate o dată la șase luni. „Temele de discuție se referă, printre altele, la exemple de bună-practică sau potențiale existente la nivel transnațional. În plus, se face bineînțeles și un transfer de cunoștințe în ceea ce privește modalitățile de dezvoltare financiară sau proiecte speciale”, declară coordonatorul întâlnirilor de networking, René Killinger. Aceste întâlniri sunt deseori coroborate cu o vizită la una din fabricile locale.

Numeroase potențiale sinergetice

Câteva exemple de sinergii interne sunt utilizarea comună a spațiilor de depozitare sau a spațiilor de birouri. De asemenea au fost implementate între timp diverse metodalități minore de scădere a costurilor, ca de exemplu prin negocierea unor contracte comune în domeniile energetic, de telefonie, hotelier, bancar, de asistență juridică, etc.

country-managers Întâlnirile de networking au creat totodată posibilitatea de achiziționare a unor noi clienți. Un prim exemplu a fost prezentarea reciprocă a spectrului de servicii oferit pentru clienții din domeniile de tablă groasă și sudură în cadrul alform welding Systems. Acest fapt stă în legătură directă cu ponderea crescută a cifrei de afaceri și a profitului, deși de regulă atribuirea unor cifre exacte doar networkingului nu e un lucru ușor. Aici pot intra în joc și alți factori de influență, precum situația actuală a proiectelor, ciclurile de prețuri, tendința generală de dezvoltare conjuncturală, tipurile de obligații rezultate din contracte, etc. „Cert este însă faptul că cifra de afaceri suplimentară rezultată în urma networkingului în anul fiscal 2015/16 este de ordinul zecilor de milioane de euro”, adaugă coordonatorul întâlnirilor de networking. Pe termen lung însă, un rol important va fi ocupat de o cultură organizațională bazată pe activități de networking, care se va afla totodată în continuă schimbare, detașându-se de  mentalitatea purtării „ochelarior de cal” și devenind o metodă de lucru și un mod de gândire de la sine înțelese și care aduce cu sine rezultate bune la nivel transorganizațional și transdivizional.

*Bulgaria, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Turcia, Ucraina și Ungaria.