voestalpine in Europa 3 minuten leestijd
Innovatie

voestalpine in Europa

Viktoria Steininger
Holds editorial responsibility for blog topics, is researching and writing articles. Her stories give insights into the world of the voestalpine Group.

voestalpine zet zijn internationale strategie consequent voort. Europa vormt daarbij de basis voor de mondiale groei van de groep.

De bakermat van de vandaag in de hele wereld actieve voestalpine-groep is de stad Linz, de hoofdstad van de provincie Opper-Oostenrijk, als het ware gelegen in het hart van Europa. Een symbolisch beeld, dat ook voor voestalpine geldt. Want Oostenrijk is met zijn innovatiekracht en knowhow de drijvende kracht voor de wereldwijde activiteiten van de groep. Tijdens boekjaar 2015/2016 werkten 22.800 van de in totaal 48.500 personeelsleden in het Alpenland. Naar het aantal medewerkers gemeten, zijn de volgende grootste Europese landen Duitsland (8129) en Nederland (1538). Alles samen werken in Europa 39.172 mensen in 126 voestalpine-vestigingen en 188 voestalpine-bedrijven.

voestalpine-in-europa-final

Europa, grootste voestalpine-markt

Algemeen is de Europese markt vandaag de belangrijkste, in boekjaar 2015/2016 werd immers zo’n 70% van de groepsomzet (8,3 miljard euro) gerealiseerd door de voestalpine-bedrijven in Europa. De topsectoren zijn hier automotive (11%), energie (17%) en spoorwegen (11%). Met zijn hoogkwalitatieve producten scoort voestalpine er in het premiumsegment. De grondslag daarvoor wordt gelegd door de eigen productie, verwerking en veredeling van hoogwaardige staalband. Deze fungeert tevens als voormateriaal voor tal van andere producten binnen de groep, zoals hoogvaste en lichte carrosserie-elementen voor de auto-industrie in Linz en in Duitsland, staalprofielen en -buizen voor de bouw-, auto- en bedrijfsvoertuigenindustrie in Krems, en premiumrails en -wissels die in de provincie Stiermarken worden geproduceerd.

Verder behoren de Stiermarkense voestalpine-fabrieken met hun smeedwerk tot de meest vooraanstaande toeleveraars van de luchtvaartindustrie, – in zowat alle vliegtuigmodellen van Airbus en Boeing tref je hun hoogwaardige materialen aan. Andere belangrijke productgroepen die uit Europa naar alle werelddelen worden geëxporteerd, zijn onder andere kwaliteitsdraden, hoogwaardige lastoevoegmaterialen, werktuigstaal en coatings.

Belangrijke investeringen en orders

voestalpine breidt niet enkel continu zijn internationale productiecapaciteiten uit maar ook in Europa wordt krachtig in de groeisegmenten geïnvesteerd. Tot de voorbeelden van de laatste jaren behoren o.a.:

  • Kontiglühe 2: de modernste apparatuur ter wereld voor de productie van elektroband in Linz
  • de oprichting van de modernste draadwalserij in Europa in de fabriek van Donawitz
  • Metal Additive Manufacturing: de introductie van het ontwikkelings- en testcentrum voor 3D-printing in Düsseldorf
  • de opening van de eerste apparatuur ter wereld voor “phs-directform” in Schwäbisch Gmünd
  • de opening van ‘s werelds grootste productievestiging voor lasergelaste platinen uit hoogvast staal in Linz.

Deze investeringen zijn een duidelijk teken van ons vertrouwen in de Europese vestigingen. Zij worden vooral geschraagd door de innovatiekracht en knowhow van de medewerkers. Zonder hen zouden grote orders zoals de levering van dikke plaat voor het pijpleidingenproject Nord Stream 2 en de productie van rails en wissels voor de langste spoorwegtunnel ter wereld, de Gotthard-basistunnel in Zwitserland, onmogelijk zijn.

Ook in de toekomst blijft Europa een hoofdmarkt voor voestalpine en de basis voor de internationale groei van de groep.

voestalpine-in-europe-en

Viktoria Steininger