Roemenië is een van de landen zonder een duaal opleidingssysteem. Een student volgt hier een opleiding bij de werkgever of op de universiteit. voestalpine Automotive Components Arad is echter met een project gestart om dat te veranderen. Vanaf het nieuwe studiejaar hebben studerenden aan de Aurel Vlaicu Universiteit in Arad de mogelijkheid om hun academische loopbaan aan te vullen met praktische ervaring uit de voestalpine Automotive Components vestiging. Daarvoor hebben zij de mogelijkheid om direct onder begeleiding van een tutor te werken of hun project- en afstudeerscripties samen met de onderneming te maken.

Dit is een tot nu toe unieke en volledig nieuwe mogelijkheid voor studenten. voestalpine Automotive Components Arad S.R.L. speelt daarbij een voortrekkersrol in de regio. Arad is een economisch centrum dat van bijzonder belang is voor de automobielindustrie. De voestalpine vestiging begrijpt dat het belangrijk is om jongeren betere opleidingsmogelijkheden te bieden en weet dat investeren in jongeren een investering in de toekomst is.

De belangstelling voor het duale opleidingsprogramma in Arad is zeer groot. Ook het Roemeense ministerie van Onderwijs heeft zich al in positieve bewoordingen over dit initiatief uitgelaten en ondersteunt de voestalpine Automotive Components vestiging bij de verdere ontwikkeling van het succesvolle duale opleidingsmodel in Arad.