Skip to main content
Terug naar het overzicht

Wintermaatregelen! En nu?!

2017-12-19 | 

Vorige week heeft heel Nederland ‘genoten’ van de winterse buien en code oranje (of was het nou code rood?). De één vindt het prachtig om te zien of staat te popelen om te gaan sleeën of een sneeuwbalgevecht te organiseren, maar de ander irriteert zich aan de beperkingen van zijn bewegingsvrijheid met de benenwagen, de auto of natuurlijk de trein.  Met dusdanig hevig winterweer worden er door Prorail zogenaamde “wintermaatregelen” ingesteld maar wat merkt de Railinfra markt hier nou van? Is het dan juist lekker rustig, omdat er toch niet op of rond het spoor kan worden gewerkt? Niets is echter minder waar! Juist tijdens de wintermaatregelen moeten alle zeilen nog eens extra worden bijgezet en draait de planning op volle toeren. 

Zodra wintermaatregelen van kracht zijn, worden wissels zo veel mogelijk vastgelegd. Als een wissel wordt bediend tijdens extreem winters weer is er namelijk een verhoogd risico op storingen als het wissel door de sneeuw dan niet geheel in zijn eindstand komt. Een ander onderdeel van de wintermaatregelen is dat er minder treinen rijden om zodoende meer ruimte in de dienstregeling te krijgen. Met deze maatregelen voorkomt Prorail een domino effect op het spoor. Je bent daardoor langer onderweg, maar je komt wel thuis! Hier kan je overigens meer over de wintermaatregelen lezen.

De afdeling Railtransport had vanwege de wintermaatregelen een extra uitdagende werkweek! "Vanwege de wintermaatregelingen kon de spoorstaaftrein, de zogenaamde OVI, bijvoorbeeld niet naar ons terrein, Crailoo in Hilversum", zegt Marchel Schenk van Railtransport. "De trein kan ook weer niet op de vrije baan blijven staan dus de verkeersleiding besluit op dat moment  dat de trein door moet naar Amersfoort. De machinist heeft einde dienst… die gaat weg… de loc moet vervolgens weer wat anders gaan doen, gevolg de trein blijft in Amersfoort staan. De volgende dag staat er echter wel weer een ploeg klaar om de trein te laden voor de volgende inzet. Er moet dus wat anders geregeld worden. Dan moeten ze hemel en aarde bewegen om alles te herplannen. In dit geval werd er in overleg met de aannemer gekozen voor andere soort wagons, omdat de OVI niet naar Crailoo te krijgen was. Helaas bleek het winterweer vervolgens nog even aan te houden en moest de herplande trein opnieuw ingepland worden !"

Voor de forenzen zijn de wintermaatregelen noodzakelijk, maar ook voor de goederenvervoerders en, zoals wij, de railinfravervoerders, betekent het dus wel opnieuw plannen en verlies van werkuren. Je merkt meteen dat er een ‘sneeuwbaleffect’ van logistieke en personele gevolgen ontstaat. Toch onderschrijft iedereen in de spoorbouwbranche het belang om ook onder winterse omstandigheden het vervoer zo goed mogelijk te regelen. Maar de winterse hinder beperkt zich niet alleen tot het reizigersverkeer! Gezamenlijk zetten wij ons in om de reputatie van ‘reizen met de trein’ steeds meer te verbeteren.

“Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen natuurlijk! Maar tussen de geplande opdrachten heb je nou eenmaal vaak te maken met dit soort ‘wisselwerkingen’, ook zonder winterse buien trouwens.”

Maar ons motto is natuurlijk niet voor niets ‘just in time’! Uiteindelijk kunnen we ons altijd flexibel aanpassen aan dit soort incidentele scenario’s.