Skip to main content
Terug naar het overzicht

Treinverkeersleiderspost - waar chaos vraagt om rust en effectief handelen

2019-01-23 | 

Geen vertragingen en op tijd op je werk. Dat is het doel van de treinverkeersleiderspost (VL). Ik ben op bezoek in Amersfoort. Hier kijk ik van bijna alle kanten uit over het spoor dat station Amersfoort omringt. De ingang is streng beveiligd wat me bijna een ‘niet welkom-gevoel’ geeft. Bij binnenkomst is het gelukkig warm en gezellig. In de gang hangen nostalgische foto’s. Verkeersleidersposten van vroeger waar ik uit opmaak hoe het er toen aan toeging. Toch mooi, zo’n historisch beroep! Zo nieuwsgierig als ik ben naar alle aspecten van de spoorwereld, ben jij vast ook. Ik vertel je hier hoe ik mijn bezoek heb ervaren.

“De belangrijkste opdracht voor onze treinverkeersleiders is alle reizigers en goederen veilig en op tijd laten aankomen op de plaats van bestemming. We hebben hier te maken met factoren van buiten. Weersomstandigheden, verkeersdeelnemers en techniek. Dat vraagt van ons dat we topprestaties leveren in een split second.”

- ProRail

Verkeersleider - een beroep van tegenstrijdigheden

“Elke dag gebeurt er wel iets op of rondom het spoor wat een snelle actie vereist”, vertelt Jacqueline Velzeboer, management trainee en teamleider van de VL post Amersfoort. “Tegelijkertijd zijn er ook veel rustige momenten. Tijdens pauzes kun je opladen om daarna weer superalert te zijn. Hiervoor zijn rustruimtes ingericht met goede chill-banken en een tv.” Die tegenstrijdigheid vind ik merkbaar als ik de sfeer in deze ruimte proef. De treinverkeersleiders zijn vrolijk met elkaar aan het praten en hier en daar ligt een sudoku puzzel. Dit is dus zo’n rustig moment met ruimte voor gezelligheid en ontspanning. Tegelijkertijd zie ik iedereen in een staat van paraatheid. Altijd in de buurt van haar of zijn werkplek voor het geval er een storing plaatsvindt. Werken alle seinen, shiften de wissels op tijd en waar is een trein vaart aan het minderen? Als treinverkeersleider ben je je gehele dienst scherp en stressbestendig, maar kun je de werkdag afsluiten zonder in actie te zijn gekomen.

De één na laatst bemande spoorwegovergang van Nederland

Overwegwachter Henny zit bij een bijzonder scherm, uitkijkend over de spoorwegovergang vlakbij station Naarden – Bussum. “Dit is de één na laatste bemande overweg van heel Nederland!”, vertelt Henny vrolijk. Er zijn drie camera’s nodig om de overweg goed te kunnen overzien. Henny drukt op een knopje en ik zie de overwegbomen naar beneden gaan. Even later raast een trein voorbij. Daarna drukt Henny weer op het knopje om de bomen terug omhoog te brengen. Deze bemande spoorwegovergang zal op een gegeven moment ook geschiedenis zijn. Ik pik dit stukje spoornostalgie nu nog even mooi mee!

24/7 alle verstoringen op het vizier

Het treinverkeer raast dag en nacht door. Na 15.00 uur komt de avonddienst binnen die tot 23.00 uur werkt. En dan is er ook nog een nachtdienst. Na elke shift worden alle verstoringen, waaronder ook de kleinste afwijkingen van de werking van het spoor, keurig netjes geregistreerd. Zo ook wanneer treinen vaart minderen vanwege dieren die langs het spoor lopen. Als positieve afsluiter eindigt het rapport telkens met het percentage treinen dat op tijd rijdt. Vandaag was dat 98%. Ik ben getuige van dit uitstekende resultaat!

Ik verlaat de control room en denk bij mezelf: “Ik zie hier een heel andere tak van de spoorbranche, en elke tak leidt naar die boomstam met hetzelfde diepgewortelde doel voor ogen - de beschikbaarheid van het spoor garanderen voor goederen- en reizigersvervoer.”