Skip to main content
Terug naar het overzicht

Succes in België met onze anti-loopmat!

2020-04-22 | 

De anti-loopmat. Nee, we hebben het hier niet over een exotisch dier op de Afrikaanse Savanne. De rubberen mat wordt zorgvuldig geplaatst bij perrons en overwegen om het aantal spoorlopers terug te dringen. In Nederland is de anti-loopmat al op verschillende plaatsen geïnstalleerd. Nu is het product ook in België succesvol geplaatst!

Haastige spoed, zelden goed

In de nacht van 12 op 13 maart, terwijl de wereld steeds meer in de ban begon te raken van het coronavirus, waren twee collega’s, in samenwerking met de Belgische spoorwerkbeheerder Infrabel en de aannemer Progest, met hele andere dingen bezig. Namelijk met het realiseren van een veiligere spooroverweg. 

Ook België kampt met spoorlopers en suïcidalen. Vooral bij overwegen en stations. Mensen die haast hebben, te laat van huis zijn vertrokken en toch nog die trein willen halen of simpelweg hun hond willen uitlaten. Gemak wint het dan vaak van veiligheid. Overwegbomen worden genegeerd. Om het station sneller te bereiken, lopen ze naast de overweg, over het spoor. Met soms een dodelijke afloop tot gevolg. Daarnaast is zelfmoord in het Belgische spoor een punt van aandacht. Dit is niet alleen een grote kostenpost voor beheerders, maar zorgt vooral voor veel persoonlijk leed voor nabestaanden.

Lichtgewicht, snel geplaatst

Aan 3 man van het Belgische Progest de uitdaging om binnen een relatief korte treinvrije periode een overweg in Wallonië te voorzien van de PRISMA anti-loopmat. Vanwege het lichte gewicht van de matten, zijn er geen zware machines nodig. De mat is makkelijk te tillen, handzaam en eenvoudig te installeren. Bovendien zijn onze anti-loopmatten gekwalificeerd door Infrabel. Binnen 1 nacht is een gehele overweg voorzien van anti-loopmatten en denderen de treinen de volgende dag weer vrolijk voort.

Een veiliger spoor begint bij jezelf!

Het doel is om het spoor zo veilig mogelijk te houden. Dankzij de anti-loopmatten, worden spoorlopers ontmoedigd om het spoor te betreden. De fijne samenwerking met Progest en Infrabel heeft als resultaat dat het betreden van in ieder geval deze overweg vanaf nu een stuk lastiger is om zo een veiliger spoor te creëren. En dat binnen 24 uur!

Heb jij ook interesse in onze anti-loopmatten? Neem gerust contact op met onze productmanager Joost van der Horst.