Skip to main content
Terug naar het overzicht

Je spoorproducten online kopen – vergeet het maar!

2019-07-10 | 

Je komt thuis na een intensieve werkdag. Je hebt de file getrotseerd en de ‘zondagrijders’ overwonnen. Nog één blik op je smartphone voor die laatste mail en daarna trek je de koelkast open om... er achter te komen dat het lampje niet brandt.

 

Koelkast overleden

Hier zit je niet op te wachten! Gelukkig herinner jij je die slogan ‘Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.’ Zelfs tot in je keuken. Je raast over internet, plaatst je bestelling na gedegen online onderzoek en je bent gered (morgen dan, voor nu is het nog even behelpen).

Waarom werkt het niet zo andersom?

Hoe lekker zou het zijn, als het op je werk ook zo eenvoudig gaat? Je trotseert de file op weg naar kantoor. Daar aangekomen blijkt er herrie op het spoor. Al sippend van je koffie bestel jij online de benodigde spoorproducten. Zo gepiept. Nou… vergeet het maar!

Waarom? Omdat je in de zakelijke markt te maken hebt met uitdagingen zoals individuele prijsafspraken, projectkortingen, afroephoeveelheden, just-in-time leveringen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over procuratieprocessen en integratie met ERP-systemen. ERP-systemen!? Inderdaad, ERP-systemen!

Alhoewel...

Als het aan mijn collega Maarten Snijder ligt, hoeft het niet zo te zijn. Hij heeft namelijk al het voorwerk al gedaan. Volgens hem is deze overstap – van de huidige manier van spoorproducten bestellen naar online bestellen - eenvoudig te maken. Hij licht me het één en ander toe. “Ik heb met al onze klanten (lees spooraannemers waaronder ook jouw werkgever) hun requirements doorlopen. Dit zijn de eisen waar het nieuwe bestelproces aan moet voldoen, zodat aansluiten op het huidige inkoopproces mogelijk is." Dus door deze gedegen voorbereiding is overstappen naar online bestellen nu een fluitje van een cent?

Inderdaad. Ook heb ik alle stappen van het inkoopproces met aannemers doorlopen. De stappen die niet te automatiseren zijn, heb ik geschrapt.

Geschrapt? Kan dat dan zo maar?

Dat kan zeker. Gelukkig kunnen de bedrijfsspecifieke eisen en wensen gemakkelijk – en zelfs verbeterd! - worden overgenomen in het nieuwe proces.

Het toekomstbeeld van al sippend aan je koffie een order plaatsen, ligt dus binnen handbereik. Naast het gemak van het bestellen vind ik de andere pluspunten die Maarten aankaart, ook het benoemen waard: zoals al je resterende contractafroephoeveelheden inzichtelijk hebben, veiligheidsinstructiekaarten en productcertificaten direct online beschikbaar. En simpelweg geen last meer van verkeerde artikelinformatie tussen verschillende systemen.

Maarten komt bij je langs

Getriggerd na dit verhaal en wil je zelf Maarten spreken om hem aan de tand te voelen? Maak een afspraak met hem. Hij komt graag langs om je bekend te maken met deze materie en je verder op weg te helpen.