Skip to main content
Terug naar het overzicht

Samen van staal naar groen: circulariteit in het spoor

2021-02-03 | 

Een veilig en beschikbaar spoor vergt goed onderhoud. En wanneer nodig vindt er ook vernieuwing of nieuwbouw plaats. Daar komt natuurlijk veel spoormateriaal bij vrij. Bij onderhoud en vernieuwing net zoveel als er in gaat. Maar alles wat eruit gaat, is niet per definitie afval. Veel spoorwegmaterialen hebben nog niet het einde van hun levenscyclus gehaald en kunnen vaak nog een tweede leven vinden. Ook als het niet meer in het spoor gebruikt kan worden, zijn er vaak nog andere nuttige toepassingen voor te bedenken. Al met al is ons doel om de ecologische voetafdruk van de railinfra markt te verkleinen. Reden genoeg om in deze Week van de Circulaire Economie samen met onze spoorpartners een totaalconcept voor hergebruik en recycling te lanceren.

Dankzij totaalconcept de ecologische voetafdruk verkleinen

Als je je even verdiept in de wereld van circulariteit stuit je al gauw op schokkende cijfers. Wist je dat in 2018 de wereldbevolking jaarlijks 3,4 miljard ton afval produceerde? Dat zijn ongeveer 34 miljoen volgestouwde vuilniswagens per jaar! Daarnaast mag slechts 8,6% van de wereldeconomie op dit moment ‘circulair genoemd worden. Wij vinden dat we als spoorbranche onze verantwoordelijkheid moeten nemen om een bijdrage te leveren aan een groener spoor en dus een groenere wereld. Daarom ontwikkelden wij samen met onze spoorpartners een totaalconcept voor hergebruik en recycling, met als doel een spoor zonder afval.

Samen met onze aannemers bekijken we binnen spoorprojecten welke gebruikte materialen er bij werkzaamheden beschikbaar komen en of en - zo ja hoe - deze weer toepasbaar zijn in een nieuw project. Dit alles onder de kritische begeleiding van onze kwaliteitskeurders, die als geen ander weten welke kwaliteitsgarantie er noodzakelijk is. Onze logistiek experts leiden alle logistieke stromen, van transport tot opslag, in goede banen. Ook het voorbouwen tot wisseldelen op locatie behoort tot de oneindige mogelijkheden. Als materiaal uiteindelijk echt niet hergebruikt kan worden in het spoor, zoeken we naar een tweede leven in een andere toepassing. Zelfs als het materiaal op dit moment nog geen andere toepassing kent, kijken we eerst naar andere toepassingen om het storten te voorkomen.

Wij zijn ervan overtuigd dat we op deze wijze onze ecologische voetafdruk aanzienlijk kunnen verkleinen. Daar staan natuurlijk nog meer voordelen tegenover. Binnen dit concept zorgen we voor beschikbaarheid van gebruikte producten binnen de juiste kwaliteitseisen, tegen de juiste prijs waarmee wij zorgen voor garantie van de best mogelijke MKI-waarde.

Vanuit vertrouwen en samenwerking naar een groene railinfrastructuur

Een duurzaam en circulair spoor bereik je niet alleen. Alleen door samen te werken met alle railinfra partijen kunnen we de bestaande mogelijkheden benutten en echte veranderingen doorvoeren. Door optimale transparantie te bieden, ontstaat er vertrouwen. En met dat vertrouwen willen we een optimale samenwerking creëren tussen opdrachtgever, opdrachtnemer, onderaannemers en toeleveranciers. Samen staan wij sterk, want een circulair spoor, dat wil toch iedereen?

Kansen zien en benutten

Wij willen de wereld van het spoor verbinden en dat doen wij het liefst op een zo duurzaam mogelijke manier. Het circulaire spoor is dan ook niet voor niets onze missie op het gebied van duurzaamheid. Wij richten ons de komende jaren op het terugwinnen van zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen uit de spoorwegketen. Om deze waar mogelijk zo duurzaam mogelijk weer her te gebruiken. En zo is de cirkel weer rond. Wij zien ontzettend veel kansen. Kansen die wij graag samen met jou willen benutten.

Het is erg belangrijk om na te denken over circulaire toepassingen van de bestaande spoorwegmaterialen. Het zou fijn zijn als we dat de aankomende jaren op een veel bredere manier kunnen toepassen,

aldus Focusmanager hergebruik & recycling, Akkie Stomphorst.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Lees meer in onze brochure. Of neem contact op met onze Focusmanager hergebruik & recycling, Akkie Stomphorst.