Skip to main content
Terug naar het overzicht

Opus 44

2013-03-15 | 

SST Signal & System Technik is met voestalpine Railpro een samenwerking aangegaan om de distributie van de Opus 44 (Optisch Pedaal Uitwisseling S44) materialen te verzorgen. Railpro is als logistieke dienstverlener met haar 24-uurs storingsdienst toegerust om aan de vraag naar de Opus 44 producten te voldoen.

Het systeem is beschikbaar als complete set bestaande uit een sensor, IBO, statusunit en voeding en ook als losse componenten. Sinds 2009 is alleen sensor type II beschikbaar. Dit type is een één-op-één vervanging van type I. Het complete systeem wordt door voestalpine Railpro ondersteund, inclusief de reserveonderdelen voor sensor type I. De producten worden voorraad gestuurd en zijn bij normale afname 24x7 op afroep beschikbaar.

Opus 44 is een innovatief systeem voor het signaleren van passerende treinen. Als een trein over het spoor rijdt buigt de spoorstaaf door als gevolg van het treingewicht. Van dit gegeven maakt het Opus 44 systeem gebruik. Een zeer nauwkeurige optische meting registreert de treinpassage en geeft deze via een glasvezelkabel door aan een elektrisch contact. Het systeem is niet richtinggevoelig en detecteert treinen met snelheden tussen de 0,5 en 350km/u. Het systeem wordt vooral daar toegepast waar extra beveiliging nodig is omdat er materieel rijdt dat niet altijd correct gedetecteerd wordt met het aanwezige spoordetectiesysteem. Vooral bij bijzondere situaties is extra beveiliging gewenst, bijvoorbeeld bij overwegen of een tunnel. In Nederland zijn op dit moment ruim 600 Opus-systemen geïnstalleerd, waarvan de helft is uitgerust met sensoren van het type I en de overige systemen zijn uitgerust met het nieuwe type sensor.