Skip to main content
Terug naar het overzicht

Ontbijtseminar Lightrail over uitdagingen bij lightrailvernieuwingen in stedelijke omgevingen was een succes!

2017-12-01 | 

Gisterochtend hadden we weer een spectaculair ontbijtseminar Lightrail, met het thema ‘uitdagingen bij lightrailvernieuwingen in stedelijke omgevingen.’ 

Bij het eerste deel waren twee omgevingsmanagers aan het woord, Ada Haasnoot en Francis Nauman, beiden werkzaam aan het project spoorzone Delft. Wat houdt omgevingsmanagement nou precies in bij zo’n enorm en langdurig project? De bovenleidingmasten zijn een essentieel onderdeel van het stadsaanzicht en op die manier ook onderdeel van het omgevingsmanagement. Het tweede deel, verzorgd door Michael Fischer van Powerlines Products, betrof een technische verdieping van design en engineeringsmethodieken en van digitalisering van 2D naar 3D van bovenleidingsystemen.

“Er komt zoveel bij kijken bij zo’n groot project”, zegt Ada Haasnoot, “dat je je realiseert hoe nietig je eigenlijk bent.” Er wordt bijvoorbeeld een tunnel van 2300 meter gebouwd, een ondergronds station en 2,5 kilometer trambaan, waarbij 8 tramverleggingen nodig zijn. Dit zijn de grote onderdelen van het project, maar ze slepen weer veel andere zaken met zich mee waar ook aan gedacht moet worden. Vanwege de bouw van de tunnel zou het hellingspercentage van de trambaan bijvoorbeeld met 4,5% stijgen. Hier heeft de HTM uiteindelijk een concessie in moeten doen. Daarnaast vraagt een nieuw ondergronds station om nieuwe fietsenstallingen, wat ook weer een project op zich is.

Delft is een bijzondere, veelzijdige stad, waar talloze belangen meespelen. Dat het een studentenstad is, zorgt ook voor extra alertheid. De bouwput van de tramlijn door de stad wordt door de Delftenaar ook wel ‘het litteken’ genoemd, omdat hij er elke dag mee te maken heeft. Iedereen moet omrijden, omfietsen, er is veel lawaai en dan beginnen ze ook nog eens om 07:00 uur ’s ochtends.

Voor zo’n project zijn de bewoners eigenlijk de ballast van de stad, maar je hebt ze wel nodig! Ze zijn essentieel. Daarom is het belangrijk om veel zichtbaar te zijn en duidelijk te communiceren. Als er bijvoorbeeld in een bepaalde projectfase 52 uur achter elkaar lawaai gemaakt moet worden, zullen de direct omwonenden daar enorm veel last van ondervinden. Het ging in deze specifieke situatie om een straal van 400 meter met daarin 5000 belanghebbenden. Hoe zorg je ervoor dat er in die 52 uur niet allemaal klachten binnenstromen? “We hebben van alles overwogen”, zegt Ada, “van iedereen een bloemetje geven tot korting aanbieden op hotelovernachtingen.” Uiteindelijk is ervoor gekozen om een open dag te organiseren, om meer begrip te kweken. Er werd duidelijk gecommuniceerd op de open dag. “Het gaat gewoon een puinhoop worden! Je kan het niet mooier maken dan het is.” Dankzij deze open dag zijn er van de 5000 omwonenden uiteindelijk maar 2 klachten over het lawaai binnengekomen in die bewuste 52 uur. Duidelijke verwachtingen scheppen, oftewel het managen van verwachtingen, helpt echt het best.

Ada Haasnoot en Francis Nauman hadden ook nog veel vragen aan de deelnemers in de zaal en iedereen kon meedenken over de verschillende aspecten waar omgevingsmanagement mee te maken heeft. Het belang van de voortgang van het project kwam onder andere naar voren als een belangrijk aspect van omgevingsmanagement. Daarnaast zijn er ook zaken als vergunningaanvragen en synchronisatie met het bestemmingsplan van de gemeente waar aan gedacht moet worden. “Het kan enorm laveren”, zegt Francis, “maar dat is eigenlijk het mooie aan omgevingsmanagement. Het ene moment past het in de portefeuille en het andere moment niet, maar je zal altijd met een oplossing moeten komen.”

Powerlines Products

Vervolgens ging het tweede deel van het ontbijtseminar in op SPL Powerlines Products. Als je aan het stadsbeeld van een stad als Delft denkt en de tramlijn die er doorheen loopt, is het eerste wat daaraan opvalt de masten voor de bovenleiding van die tramlijn. Een technische verdieping van de design en engineeringsmethodieken en van digitalisering van 2D naar 3D van bovenleidingsystemen werd behandeld in de presentatie van Powerlines Products GmbH, verzorgd door Michael Fischer. Powerlines Products is een Oostenrijks bedrijf gespecialiseerd in onder andere bovenleiding producten. In zijn presentatie kwam het development proces naar voren, waarbij ook uitgebreid werd verteld over de interessante voordelen van 3D printing!

Een prototype gemaakt met de 3D printing techniek heeft bijvoorbeeld alle kenmerken die het definitieve model ook zal hebben. Vervolgens werd meer specifiek ingegaan op een bepaalde bovenleidingmast, vervaardigd van GRP (glasvezel versterkt kunststof). Deze mast wordt gemaakt door middel van een milieuvriendelijke technologie. Door de toepassing van GRP materialen wordt het overbodig om nog isolatoren in de bovenleidingmast toe te passen. Daarnaast ziet de mast er erg nieuw en modern uit, vanwege zijn strakke design. En dat laatste is natuurlijk ook erg belangrijk voor het stadsbeeld.

Wederom, een super interessant ontbijtseminar!