Skip to main content
Terug naar het overzicht

'On Track' met de nieuwe wisselsteller

2019-10-21 | 

20 september 1839. De dag dat de eerste trein in Nederland reed. Tussen Amsterdam en Haarlem. Willem I had een jaar eerder al aangekondigd dat de Rhijnspoorweg aangelegd zou worden. En waar spoor is zijn wissels. En daar horen ook wisselstellers bij. Eerst handmatig, toen gemechaniseerd.

Sinds 1839 is er in Nederland op het gebied van spoor ontzettend veel veranderd. En dat staat gelukkig niet stil. Het doorontwikkelen van deze producten resulteert in minder storingen en dus minder onderhoud. Meer beschikbaarheid van het spoor voor treinverkeer, daar dragen we graag ons steentje aan bij. Bijvoorbeeld met de nieuwe wisselsteller van voestalpine WBN.

Waarom innoveren als het oude goed is?

Het huidige product, de NSE-2, gaat al heel lang mee. Eerlijk gezegd is er weinig op aan te merken. Tóch konden onze collega’s bij WBN het niet laten om te kijken wat er nog wel verbeterd kon worden aan de functionaliteit van dit product. De nieuwe wisselsteller, de WBN NSE-S, is voorzien van onder andere een nieuwe motor. Meer efficiëntie en bovendien kleiner van formaat. De nieuwe wisselsteller is te herkennen aan een lagere kap. Daarbij heeft de WBN NSE-S een zogenaamde switch box die de wisselsteller en de besturing beschermt tegen spanningspieken.

Testen van het ‘werkpaard’

Een wisselsteller heeft het in de baan zwaar te verduren. Daarom wordt deze steller van tevoren uitvoerig getest. WBN heeft de meest zware omstandigheden gesimuleerd en is er nu van overtuigd dat met deze steller een nieuwe standaard is gezet voor de komende halve eeuw.

Wordt vervolgd

Een wissel is geen wissel zonder andere belangrijke componenten. Een van deze componenten is de stang. WBN is druk bezig met het testen van voordelige, duurzame en onderhoudsvrije stangen. Binnenkort meer daarover!

Ruim 125 jaar ervaring

voestalpine WBN en voestalpine Railpro werken samen op het gebied van productinnovatie vanaf het bedrijventerrein Crailoo in Hilversum. WBN bouwt al sinds 1893 bovenbouwcomponenten en wissels voor de Nederlandse spoormarkt. In 2015 vond de acquisitie plaats van Rail Service Nederland waarmee voestalpine WBN de expertise van wisselmotoren en aandrijf- en controlestangen in huis haalde.

Bekijk het product in de webshop. Mocht je meer informatie willen wat betreft de nieuwe wisselsteller? Neem dan contact op met Daniël Poll Jonker.