Skip to main content
Terug naar het overzicht

Meet our crew: Charman Prijor, Medewerker spoorstaaflassen

2020-12-23 | 

Corona of niet, het werk in de railinfrabranche ligt niet stil. En juist in deze tijden investeren wij in ons belangrijkste kapitaal; onze collega’s. Een nieuwe baan is doorgaans voor velen al spannend genoeg, maar in de coronacrisis is het helemaal spannend om aan een nieuwe baan te beginnen. Wij spraken met onze collega Charman Prijor over zijn eerste maanden als Medewerker spoorstaaflassen in het Railpro-team. Charman startte in augustus en is door een goede inwerkperiode inmiddels al aardig op weg naar het behalen van zijn Nederlandse certificaat Spoorstaaflassen. 

“Mijn opa heeft in Suriname ook in de railsector gewerkt”

Charman is geboren in Suriname en heeft daar kennisgemaakt met het werk als lasser. Hij repareerde er bijvoorbeeld graafmachines die gebruikt worden voor goudwinning. Charman woont sinds 2016 in Nederland, waar hij de eerste drie jaar bij een ander voestalpine-bedrijf heeft gewerkt, namelijk bij voestalpine Polynorm in Bunschoten. Daarna was hij een jaar werkzaam bij FlexiForce als kunstlasser toen Covid-19 ons land trof. Verschillende sectoren werden door de pandemie hard getroffen en helaas betekende dit ook voor Charman dat er geen werk meer voor hem was als kunstlasser. Maar Charman zat niet bij de pakken neer en ging vol positieve energie op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Toen ik hoorde dat FlexiForce geen plek meer voor mij had, dacht ik: ”Oh nee, ik wil geen uitkering, ik wil blijven werken.

Charman Prijor, Medewerkers spoorstaaflassen

Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens. Charman stuitte tijdens zijn zoektocht op onze vacature: “Mijn opa heeft in Suriname ook in de railsector gewerkt. De combinatie met mijn metaalachtergrond met de verhalen van mijn opa over de railsector deden mijn enthousiasme groeien. En na het zien van de bedrijfsvideo’s leek dit mij een heel leuke baan en besloot ik te solliciteren.

Inwerken op 1,5 meter afstand

Toen Charman in augustus van start ging in zijn nieuwe baan stond Nederland aan de start van – wat we nu weten - de tweede coronagolf. “Toen ik hier net kwam werken, waren de coronaregels in Nederland nog wat soepeler dan nu. We werkten toen ook nog met het volledige team, wel op gepaste afstand. Om nu minder mensen tegelijkertijd in de fabriek aanwezig te hebben, werken we inmiddels alweer een tijdje in ploegendiensten met een half uur speling bij de wisseling. Ik mis dat af en toe wel hoor, die andere guys.”

Ondanks alle regels waar we ons allemaal aan moeten houden, ervaart Charman dat niet als extra last tijdens het inwerken: “Mijn achtergrond in metaal helpt me zeker, daarnaast spreek en versta ik de Nederlandse taal ook goed waardoor de uitleg op afstand goed te volgen is.

De tweede golf bracht wel wat spanning met zich mee voor Charman, hij was bang dat hij door corona ook niet langer bij ons kon blijven werken. Maar het werk in de railinfrabranche ligt niet stil. Er zijn al verschillende onderhoudsprojecten door ProRail naar voren geschoven dus het lassen en frezen van spoorstaven gaat onverminderd door.

We zijn heel blij met Charman in ons team, we leren hem graag het vak, zodat hij binnenkort naast zijn Surinaamse diploma ook officieel zijn Nederlandse certificaat voor Medeweker spoorstaaflassen kan behalen. Dan is hij een echte specialist op het gebied van spoorstaaflassen.

Dirk Veldhuizen, Teamleider railservices

Alle stappen met de juiste zorg

Het lassen van spoorstaven is een secuur proces. Iedere stap in het proces is medebepalend voor de perfecte kwaliteit. Je kunt je voorstellen dat het maken van afbrandstuiklassen (zo heet dit type spoor-staaflas) onder de beste omstandigheden moet gebeuren om de kwaliteit te optimaliseren.  Het proces bestaat uit veel verschillende stappen die allemaal naadloos op elkaar moeten worden afgestemd. Charman weet er inmiddels alles van. Enthousiast vertelt hij: “Het begint met het selecteren van de juiste soort spoorstaven, het borstelen van de koppen en het uitrichten van de spoorstaven. Maar ook het instellen van het juiste lasprogramma (iedere soort heeft zijn eigen laskwalificatie), het graveren, het koelen, het richten en het juist slijpen van de lassen.
                                                                                                                Dat doen wij allemaal met de grootste zorg.”

Om de kwaliteit te borgen wordt elke las voorzien van een uniek nummer, het zogeheten geboorte-kaartje”, vertelt Dirk. “Zo is de las altijd traceerbaar en kan de kwaliteit goed worden gemonitord.

Wil je meer informatie over gelaste spoorstaven? Neem dan contact op met Teamleider railservices Dirk Veldhuizen.

Ben je op zoek naar een leuke baan? Neem dan even een kijkje bij onze vacatures. Wie weet verwelkomen we jou binnenkort als nieuwe collega!