Skip to main content
Terug naar het overzicht

In de mix; een aannemer met een idee en een leverancier met ontwikkelpower

2019-04-25 | 

Aannemer VolkerRail liep al een tijdje tegen het goed zichtbaar houden van de vrije ruimteligger aan. Gerold ter Wee, Senior Werkvoorbereider VolkerRail: “Dit sein markeert het punt waar twee sporen samenkomen. Om ongelukken te voorkomen moet dit sein goed zichtbaar zijn. Daarom wordt deze wit geverfd. Dat verven moet nu regelmatig herhaald worden en dat kost manuren en materiaalkosten. Dat kan anders, dacht ik.”

Vrije ruimteligger overkappen versus schilderen

Ter Wee klopte met zijn idee om de ligger te overkappen bij ons aan. Het resultaat; een UV-bestendige kunststof overkapping. Deze plaats je eenvoudig over de vrije ruimteligger heen. Hij is spierwit dus goed zichtbaar. Vuil kan zich lastig hechten aan het gladde oppervlak en af en toe een regenbui spoelt de kap weer schoon.“Het eerste exemplaar ligt nu zes maanden in Almelo en is nu nog net zo goed zichtbaar als toen we deze plaatsten”, aldus Ter Wee. Mocht de kap wel toe zijn aan een schoonmaakbeurt dan kun je hem  afnemen met een doek en opnieuw behandelen met een NanoPower spray.

Ook ProRail gelooft in gezamenlijk innoveren

Ook ProRail zet zich in om mensen en ideeën samen te brengen. Daarmee willen zij de ontwikkelkracht laten toenemen in de spoorbranche. Speciaal hiervoor heeft ProRail de InnovatieHub ingericht. Niet alleen voor marktpartijen en overheden, maar ook voor onderzoeksinstellingen, startups, asset managers en juristen, oude rotten en whizzkids. Omdat ze geloven dat betere resultaten te behalen zijn door van elkaar te leren, elkaar te stimuleren en uit te dagen. 

Een vrije ruimteligger/vrijbalk is

een witte stenen balk tussen 2 sporen. Een vrijbalk komt alleen voor bij wissels. De vrijbalk geeft de maximale doorrijlocatie aan waar de machinist tot door kan rijden waarbij zijn locomotief niet in het Profiel van vrije ruimte van het andere spoor komt. De vrijbalk geeft kort gezegd de locatie aan waar de locomotief niet in het PVR van het nevenspoor komt bij het wissel. Na werkzaamheden aan het spoor moet de vrijbalk op exact dezelfde plek teruggeplaatst worden.

Hier draag je jouw idee aan

Loop jij rond met een idee? Zoek de samenwerking op door te mailen aan innovatie@prorail.nl of railinfo@railpro.nl o.v.v. innoveren (of mail beide als je niet kunt kiezen). Dan zet jij de volgende stap van idee naar werkelijkheid.