Skip to main content
Terug naar het overzicht

Het 'Railpro concept' geschikt voor de Arabische spoormarkt?

2019-01-09 | 

Niet de netwerkbeheerder, maar een commercieel bedrijf beheert en houdt de voorraden voor de spoormarkt aan. Voor ons zo vanzelfsprekend, maar over de grens kan het ‘Railpro concept’ nog een optionele innovatie zijn. Collega’s van voestalpine Track Solutions zijn vanuit Saoedi Arabië naar ons afgereisd om alle ins en outs van het ‘Railpro concept’ te ontdekken.

Material management uitpluizen

Voor de Nederlandse spoormarkt hebben wij inmiddels jarenlange ervaring met het beheren van spoorse voorraden, zowel voor de projecten- als de storings- en onderhoudsmarkt. Na een interessante week waren onze buitenlandse collega’s positief verrast. Voorraden aanleggen zonder dat hier orders en contracten tegenover staan, dat begrijpt men nauwelijks. Hoe doen jullie dat? Dat was de belangrijkste vraag van de afgelopen vier dagen. Hoe verdienen jullie geld en maken jullie tegelijkertijd de klanten en aandeelhouders blij? Door middel van gedetailleerde presentaties, bezoeken aan ons grote centrale magazijn en een Voorraad-Op-Locatie (VOL) magazijn hebben onze experts dit systeem concreet en verdiepend kunnen uitleggen. Onze collega’s hebben hierdoor een beter beeld gekregen van hoe wij te werk gaan en wat de voordelen van deze werkwijze zijn.

Buitenlandse spoormarkten: een heel ander verhaal

Tijdens de training werd al snel duidelijk dat er grote verschillen zijn met andere landen (en culturen) en dat wat bij ons als vanzelfsprekend wordt gezien, niet overal en altijd de standaard is. Dat de uitgangssituatie volstrekt anders is blijkt bijvoorbeeld ook uit de verhouding landoppervlakte vs. netwerkomvang: Saoedi Arabië heeft een zelfde railnetwerk als Nederland, circa 7.000 km, maar het land is wel 55 keer zo groot. We kunnen in ieder geval nog veel van elkaar leren. Doordat we onderdeel uitmaken van het wereldwijd opererende voestalpine kan er nog veel meer kruisbestuiving (gaan) plaatsvinden. Een mooie conclusie om mee af te sluiten en stappen te zetten naar de toekomst. Onze missie is niet voor niks ‘connecting the world of rail’.