Skip to main content
Terug naar het overzicht

Collega Robbert van der Schaaf naar Winter Games

2018-01-31 | 

Robbert van der Schaaf heeft het weekend van zijn leven achter de rug. Hij vertegenwoordigde onze organisatie tijdens de voestalpine Winter Games in de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk. Een geweldige ervaring waarover hij graag meer vertelt!

"Na een heftige strijd tijdens het RWGKT (Railpro Winter Games Kwalificatie Toernooi) word ik uiteindelijk geselecteerd als afgevaardigde van TEAM NL Railpro om deel te nemen aan de voestalpine Winter Games in Spielberg. Eenmaal geselecteerd begint meteen het hele mediacircus te draaien (de bekende mediahype). Je bent de eerste weken niet meer weg te slaan uit de lokale en internationale media (Railpronet / verjaardagsviering / officiële teamvoorstelling van TEAM NL Railpro, kledingsponsors etc.).

Ik heb besloten dit gewoon over me heen te laten komen en me vooral te focussen op de Spelen, want winnen is uiteraard belangrijker dan meedoen! Toen de mediahype wat was gaan liggen kon ik me eindelijk goed voorbereiden…maar hoe, waarop en voor wat? Dus besluit ik zelf ook wat speurwerk te verrichten en ik kom erachter dat Oostenrijk bekend staat om de wintersport en natuurlijk de après-ski. Tja, waar zal ik mijn pijlen eens op richten… Ruim een week voor de aftrap werd het programma aan de deelnemers doorgegeven: curling, bobsleeën, skiën, biatlon en ijshockey. Spelvormen die 'vrij' geïnterpreteerd zouden worden. Of ik nou geholpen ben met deze input?!?  

Voor vertrek

Morgen is de grote dag. Vandaag word ik door de collega’s van M&I uitgezwaaid. Ik krijg een paar warme skisokken voor het 'Siberische' Oostenrijk mee. Kortom, ik ben optimaal voorbereid om de strijd met mijn medecollega’s uit de hele wereld aan te gaan… op naar Oostenrijk, op naar Spielberg. De arena waar Max Verstappen furore maakte ligt nu aan mijn voeten…. 'Let the Games begin!'

Winter Games - Dag 1

Op Olympische wijze vindt de officiële opening plaats. Bij de vlaggen van alle 41!! deelnemende landen wordt het vuur ontstoken. Er worden 30 gemixte teams samengesteld van vier personen. Leeftijdscategorieën en landen zijn eerlijk verdeeld. Onderstaand de foto van het team waar ik het hele weekend mee optrok. TEAM 22, met Patricia uit Singapore, Gunter uit Oostenrijk, Viktor uit Mexico (die hier voor de eerste keer sneeuw ziet) en ik uit Nederland. 's Avonds starten we gelijk met het eerste onderdeel. CURLING op Oostenrijkse wijze; je kunt dit het beste vergelijken met Jeu de Boules, maar dan op ijs en een soort schijf in plaats van de ballen.

Winter Games - Dag 2

Een stralende dag en volkomen blauwe lucht. 's Morgens om 08.00 uur treden we aan voor het ontbijt. Daarna gaat elk team in verschillende ronden de winterse disciplines afwerken. Het 2eonderdeel voor ons is ALPINE SKIEN/SLALOM. Dit was inderdaad erg 'vrij' geïnterpreteerd, want voor ons stonden 4 buggy’s klaar waarmee we al slalommend een parcours afleggen. Achteraf bleek dit niet een van onze sterkste onderdelen te zijn, maar we hebben wel even kunnen crossen in een mooie RED BULL buggy……(echt gaaf om te doen). Onderdeel 3 is het BOBSLEEEN. Uiteraard is het onverantwoord om 120 man personeel in een echte bobslee naar beneden te sturen dus in plaats van een bobslee leven we ons uit op een soort luchtband. Eerst de band zelf naar boven slepen en dan met gevaar voor eigen leven naar beneden van een helling. Gedurende de dag worden we ook nog rondgeleid op het imposante Formule 1 circuit en nemen we een kijkje achter de schermen. Erg leuk om een keer te zien (en op het podium te staan waar Max wellicht ook nog een keer gaat staan). Na de rondleiding staat het volgende spektakel al weer op het programma. Onderdeel 4 is IJSHOCKEY. Dit houdt in dat je als team een aantal penalty’s neemt. Ze meten alle snelheden van de puk en tellen deze bij elkaar op. Voorwaarde is wel dat de puk in de goal gaat … en dat blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen. De hele dag werden we al voorbereid op het spektakelstuk aan het eind van de dag, onderdeel nummer 5. De BIATLON (team-estafette). Dit is ook het onderdeel, waarop aan het eind van de dag de gewilde TEAM-medailles worden uitgereikt. Voordat we de arena betreden kunnen we oefenen op de langlaufski's en met het schieten. 

Het schieten ligt ons wel. Maar ik heb al snel in de gaten toen ik de Mexicaan op de langlaufski’s voorbij zag snellen, dat dit niet ons winnende onderdeel wordt. Ondanks onze aanmoedigingen “GO Speedy GONZALEZ!” en “RUN ..Forrest…RUN”  staan de eerste teams al te douchen als ik als laatste teamlid van start ga… kortom KANSLOOS. We sluiten deze dag af met een CHAMPIONS DINER waarbij de prijzen van de BIATLON worden uitgereikt. De uitslag hoef ik niet te verklappen.

Wereldwijd even bij elkaar

Het doel van de Winter Games is natuurlijk om collega’s van over de hele wereld met elkaar in contact te laten komen en om het voestalpine familiegevoel over te brengen. En ik moet zeggen dat is uitstekend gelukt. Het was werkelijk perfect georganiseerd.  Het is ontzettend leuk om collega’s te leren kennen uit verschillende werelddelen (zeg nu zelf …wanneer was de laatste keer dat je een collega sprak uit Argentinië, Venezuela, Alabama of Estland?). Het leuke is dat niemand elkaar kent en dat er niemand geselecteerd is om zijn sportieve prestaties. Het is gewoon een ontzettend leuk weekend.