Skip to main content
Terug naar het overzicht

Als slapen ons slim zou maken

2019-07-18 | 

Ik droom er wel van. Dat ik 's avonds mijn boek onder mijn kussen leg en de volgende ochtend.... poef!* zit de volledige inhoud in mijn hoofd. Dat is nog eens lekker wakker worden.

Je kunt ook stellen dat het behouden van een beetje menselijkheid ook wel zo'n fijn idee is. Zeg nou zelf, intelligentie injecteren bij de mens, dat klinkt wel wat robotachtig. Dus kiezen we ervoor onze hersenen te blijven voeden, maar dan met leerzame trainingen en workshops. Zoals de workshop ‘Gezond blijven bij onregelmatige diensten’ die bij ons gevolgd kan worden. Daar kunnen onze collega's mooi hun voordeel mee doen.

Eén van onze kernwaarden is ‘Fit voor de job'

Nu vraag je je misschien af wat we daarmee bedoelen. Voor ons staat ‘fit zijn’ zowel voor het lichamelijke als geestelijke aspect van de mens. Zoals een goede balans tussen werk en privé, gezonde keuzes maken qua voeding (we bieden fruit aan op de werkvloer) en een fit lichaam (waarbij de extra fysiotherapie via de collectieve verzekering soms kan helpen).

Een beetje van jezelf en een beetje van Railpro

Je leest het al. We laten het niet alleen van een gezonde dosis eigen initiatief afhangen. Als Railpro helpen we graag een handje. Door onze collega’s de kans te geven te blijven leren. De cursus ‘Stoppen met roken’ kon worden gevolgd. Die komt binnenkort ook weer terug. Niet omdat ze allemaal weer begonnen zijn (een enkeling helaas wel…).  Maar ook zeer zeker omdat goed voorbeeld doet volgen.

Komend najaar start de workshop ‘Gezond blijven bij onregelmatige diensten’. In het spoor hebben we namelijk te maken met werken in diensten, ook in de nacht. Dit kan het natuurlijke bioritme uitermate verstoren.

Nog lang niet uitgeleerd

Binnenkort ook te volgen: Stoppen met roken, mindfulness en plannen aan de hand van de arbeidstijdenwet.

Tipje van de sluier 'Gezond blijven bij onregelmatige diensten'

Biologische klok - Hoe beïnvloedt het werken op onregelmatige tijden deze klok en wat zijn de effecten daarvan op de gezondheid. Voor wat betreft de gezondheid is aandacht voor zowel het effect van de ontregeling van de biologische klok als ook voor keuzes in leefstijl en leefritme. Hierbij komt bijvoorbeeld ook aan de orde dat wanneer iemand ’s nachts aan het werk is, de processen in het lichaam zich gedragen alsof het lichaam in rust is (iets om bijvoorbeeld rekening mee te houden bij de keuzes met betrekking tot voeding).

Slapen - Hoe werkt slapen en slaperigheid? Welke verschillende slaapstadia worden tijdens de slaap doorlopen? Ook komt aan de orde waarom slapen overdag lastiger is dan ’s nachts. Vervolgens wordt ingegaan op vermoeidheid en de gevolgen van slaaptekort. Aansluitend gaat het over algemene maatregelen en tips om beter te slapen en komen slaaptips bij verschillende typen diensten aan bod. Tot slot is tijdens dit deel aandacht voor het (ongewenste) effect van koffie, alcohol en slaapmiddelen op goede slaap.

Prestatie en alertheid - Hoe is het verloop van prestatie en alertheid tijdens de verschillende uren van de dag? Welk effect heeft slaaptekort op je prestaties?

Eten en drinken - Je biologische klok en voeding; er wordt ingegaan op het 24-uurs ritme van het spijsverteringsstelsel. Naast algemene tips voor gezonde voeding komen in dit blok ook specifieke voedingstips per dienst aan de orde.  

TED Talk | Sleep is your superpower | Matt Walker