Skip to main content

Het Beatrixviaduct in Den Haag (ook wel de 'netkous' genoemd) is een hooggelegen trambaan met een tramstation.

Op het viaduct kampten ze met veel storingsmeldingen in de herfst- en winterperiode. Deze werden veroorzaakt door sneltrams die pekelwater door de spoorstaafgoten voortstuwden samen met bladval en andere vervuiling. Hierdoor ontstonden niet gewenste elektrische verbindingen tussen de geleidebalk en de spoorstaaf.

De geleidebalken en -goten van het Beatrixviaduct in Den Haag zijn in mei dit jaar in opdracht van de HTM (de beheerder van het Haagse tramspoor) voorzien van een rubbercoating. De werkzaamheden zijn geïntegreerd in een al geplande onderhoudsbuitendienststelling van vier dagen. voestalpine Railpro is gevraagd om de uitvoering van het rubbercoaten met bijbehorende regie op zich te nemen. Naast het samenvoegen van de werkzaamheden van HTM en Railpro, was de moeilijkheidsgraad dat het 800 meter lange viaduct op een hoogte van vijf tot zes meter ligt in de binnenstad van Den Haag. Railpro heeft zich ontfermd over het gehele scala aan werkzaamheden, zoals het inplannen van veiligheidsmensen, verkeersregelaars en het werken met kranen, om dit project in goede banen te leiden. Het project is naar volle tevredenheid van de HTM uitgevoerd.

In de aanloop naar deze werkzaamheden is in april 2012 gestart met een proef. Tweehonderd meter van het Beatrixviaduct is toen gestraald en daarna voorzien van een rubbercoating. De rubbercoating isoleert en hecht goed en blijft ook na aanbrengen uiterst flexibel. Na de strenge winter van 2012 is geconcludeerd dat deze bewerking het gewenste effect gaf. Er waren in het tramnetwerk veel storingen opgetreden, maar niet één op het gecoate gedeelte. Dit heeft geresulteerd in de vervolgopdracht om het complete viaduct te behandelen.