Skip to main content
Terug naar het overzicht

Met digitalisering blijven wij ‘one step ahead’

2019-12-12 | 

Digitaliseren is hot! De wens om het spoor de komende jaren volledig te digitaliseren is door velen al vaak uitgesproken. Het lijkt in de praktijk wellicht lastig maar gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. 

Digitaliseren is hot! De wens om het spoor de komende jaren volledig te digitaliseren is door velen al vaak uitgesproken. Het lijkt in de praktijk wellicht lastig maar gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Dankzij kleine stapjes en handige tools, zoals onze RFID-tag, kunnen we deze wens al deels realiseren! De tag is klein en robuust maar de data die er aan gelinkt is, kan van grote invloed zijn op de kwaliteit en instandhouding van onze spoorinfrastructuur.

Waarom de RFID-tag?

Het doel van deze zogeheten volgchip is om de Nederlandse railinfrastructuur zo goed mogelijk in kaart te brengen. Door het gebruik van deze passieve tag kunnen alle assets in het spoor geregistreerd worden met betrouwbare data. Dit wordt vervolgens in een database opgeslagen. Door het identificeren van de assets, creëren we samen een beter inzicht in ons spoorwegnetwerk.

Maar hoe pak je zoiets aan? Zie hier onze animatie

 

RFID-tag

    Slim en effectief onderhoud

    Als voorbeeld gebruiken we de ES-las: een kritische asset in het spoor en onderdeel van het treindetectiesysteem. Hoe makkelijk zou het zijn als je bij onderhoud en/of storingen meteen beschikt over de juiste informatie zoals het type, bouwjaar, locatie en zoveel meer? Daarom worden alle nieuwe ES-lassen uitgerust met een uniek nummer in de vorm van een RFID-tag die vervolgens gelinkt wordt aan de database.

    In de database voegt men verdere informatie toe, zoals het type storing of wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd. Hierdoor is de historie van dat spoorcomponent altijd beschikbaar. Handig om efficiënter te kunnen voorspellen wanneer er bijvoorbeeld weer onderhoud nodig is.

    Voordelen RFID-tag

    Dankzij de kleine maat van deze volgchip kan het overal worden geïnstalleerd. Zo ook op alle bewegende wisseldelen, bij overwegen, etc. Klein maar robuust, behoeft nagenoeg geen onderhoud en heeft een lange levensduur.

    Wie wil er nou niet snel en effectief onderhoud uitvoeren in het spoor? Door het gebruik van een RFID-tag kunnen we samen 100% beschikbaarheid spoor creëren. 

    Voor meer informatie of verdere vragen, neem gerust contact op met Robbert van der Schaaf.