”Steel dress” med bandstål från voestalpine vid Fashion Week i Stockholm och Oscarsgalan 3 Minuter lästid
Innovation

”Steel dress” med bandstål från voestalpine vid Fashion Week i Stockholm och Oscarsgalan

Viktoria Steininger
Redaktionell verantwortlich für die Themen am Blog, recherchiert und schreibt Viktoria Steininger auch selbst und gibt mit Geschichten Einblicke in den voestalpine-Konzern.

Den 29 januari 2017 presenterade den svenske designern Naim Josefi en revolution med sitt koncept ”Women of Steel” vid Fashion Week i Stockholm. Högkvalitativt bandstål från voestalpine Precision Strip i Munkfors spelade en viktig roll. Det kom faktiskt även till Oscarsgalan 2017.

Steel DressÅrets Fashion Week inleddes i Stockholm 29 januari 2017. I början av evenemanget presenterade den svenske designern Naim Josefi sin senaste kollektion. Höjdpunkten i hans visning var kläderna av stål, som är en smärre moderevolution. Han satsar på kvaliteten och kunnandet hos voestalpine Precision Strip AB, som tillverkar precisionsbandstål i Munkfors och säljer dem via försäljningsenheten i Karlstad. I vanliga fall tillverkas här mycket tunt bandstål av märket ”uddeholmstrip”, som används till rakblad, skalpeller och ventilklaffar. Naim Josefi visar på ett imponerande sätt med sin ”steel dress” att materialet även kan användas för andra ändamål.

Förena innovation och teknik

Som hos voestalpine spelar innovation och teknik en viktig roll i Naim Josefis arbete.

"Det är en stor utmaning. Jag gör ständigt nya innovationer, och att vara framgångsrik i modeindustrin med innovation är mycket tillfredsställande för mig – det ger mig en kick som känns i hela kroppen."
Naim Josefi

(källa: THE DESIGNER CHAT: NAIM JOSEFI, http://fashionweek.se/designer-chat-naim-josefi/)

Idén att använda stål i kläder kommer från projektet ”Steel Shoe” – där Naim Josefi ritade 3D-utskrivna skor av stål för Lady Gaga. Med anledning av den goda erfarenheten av detta material bestämde han sig för att även göra en klänning av stål.

Blå ”Steel Dress” höjdpunkt vid Fashion Week

Via den svenska branschorganisationen för stålindustrin ”Jernkontoret” tillfrågades voestalpines utvecklare i Munkfors om de kunde tillverka några mycket tunna prover på bandstål för designern. Han blev så entusiastisk över materialet, att han ville vidareutveckla konceptet och lägga till olika blå färgnyanser. Genom en rad kontrollerade oxidationsexperiment lyckades forskarna i Munkfors färga de 0,022 mm tjocka stålbanden i olika blå nyanser. Designern blev mycket nöjd och den blå stålklänningen utgjorde huvudnumret i hans kollektion vid Fashion Week. Dessutom levererade voestalpine Precision Strip även stål till ytterligare två klänningar i svart och vitt.

"För denna kollektion har jag färgat stålet med hjälp av en elektronisk behandling i en fabrik i Munkfors. Det var mycket spännande att färga stålpaljetterna med elektroner. Det här är i särklass mitt mest ambitiösa och unika projekt hittills."
Naim Josefi

(källa: THE DESIGNER CHAT: NAIM JOSEFI, http://fashionweek.se/designer-chat-naim-josefi/)

Den innovativa kollektionen, som kunde förverkligas med stöd av voestalpine, väckte förtjusning hos besökarna vid Fashion Week och kommer säkerligen att väcka stor uppmärksamhet i hela modevärlden.

voestalpine möter ”Oscar”

Vi kan med spänning se fram emot det nya klänningsmaterialets framtid i modevärlden. Vid Oscarsgalan bar Bahar Pars, den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i den oscarnominerade filmen ”En man som heter Ove”, en Josefi-klänning med 6 000 stålpaljetter från voestalpine.

Viktoria Steininger