voestalpine wereldwijd 3 minuten leestijd
Innovatie

voestalpine wereldwijd

Viktoria Steininger
Redaktionell verantwortlich für die Themen am Blog, recherchiert und schreibt Viktoria Steininger auch selbst und gibt mit Geschichten Einblicke in den voestalpine-Konzern.

voestalpine zet als mondiaal toonaangevende technologie- en industriegoederengroep consequent zijn internationaliseringsstrategie voort. De focus ligt daarbij op de expansie in buiten-Europese markten, vooral in de NAFTA-zone en in China.

voestalpine is met zo’n 500 groepsbedrijven en -vestigingen vertegenwoordigd in meer dan 50 landen op de 5 continenten. In boekjaar 2015/2016 werkten ong. 48.500 mensen voor voestalpine, waarvan 52% buiten Oostenrijk. In datzelfde boekjaar realiseerden zij een omzet van 11,1 miljard euro, goed voor een operationeel resultaat (ebitda) van 1,6 miljard euro. Volgens de huidige planning moet de omzet tegen 2020 stijgen tot 15 miljard euro. Deze strategie wordt onder andere gedragen door de versterkte aanwezigheid op de internationale groeimarkten. Vorig boekjaar (2015/2016) was de omzet volgens regio verdeeld als volgt:

 • 70% Europese Unie (waarvan Oostenrijk: 8%)
 • 11% NAFTA
 • 8% Azië
 • 8% rest van de wereld
 • 3% Zuid-Amerika

Regionaal gezien zet voestalpine zijn internationaliseringsstrategie voort, met de focus op de NAFTA-zone (Canada, USA, Mexico) en Azië, waardoor de omzet buiten de Europese Unie moet worden verhoogd tot 40%.

voestalpine wereldwijd toonaangevend

De voestalpine-groep versterkt zijn engagement vooral in de segmenten met de hoogste technologie- en kwaliteitseisen. De topsectoren qua groepsomzet waren tijdens boekjaar 2015/2016:

 • 32% auto-industrie
 • 16% energiesector
 • 13% overige
 • 13% spoorwegsystemen
 • 9% bouw
 • 9% machine- en staalbouw
 • 5% huishoudtoestellen/consumptiegoederen
 • 3% luchtvaart

 

voestalpine is daarbij in alle vier zijn divisies wereldmarktleider of bekleedt een leidende positie:

 • Steel Division: 33% van de groepsomzet
  De Steel Division is wereldwijd kwaliteitsleider voor de hoogwaardigste staalband en bekleedt in de hele wereld een leidende positie op het vlak van dikke plaat voor de meest complexe toepassingen en voor kappen van grote turbines.
 • Special Steel Division: 23% van de groepsomzet
  De Special Steel Division is wereldwijd toonaangevend in de sector van het werktuigstaal en bekleedt een leidende positie op het vlak van sneldraaistaal en speciale smeedstukken.
 • Metal Engineering Division: 25% van de groepsomzet
  De mondiaal actieve bedrijven van de Metal Engineering Division zijn wereldmarktleider voor wisseltechnologie en Europees marktleider voor rails en veredelde draad. Bovendien nemen ze ook een leidende positie in op het vlak van naadloze buizen voor speciale toepassingen en hoogkwalitatieve lastoevoegmaterialen.
 • Metal Forming Division: 19% van de groepsomzet
  De bedrijven van de Metal Forming Division zijn wereldwijd toonaangevend leverancier van hoogwaardige metaalverwerkingsoplossingen in de sectoren van de speciale profielen, precisiebandstaal en speciale componenten voor de auto- en luchtvaartindustrie.

Internationale investeringen en orders

Dankzij de expansiestrategie konden de voorbije jaren verschillende belangrijke internationale orders worden binnengehaald. Zo levert de Steel Division bijvoorbeeld dikke plaat voor het pijpleidingenproject Nord Stream 2. In de sector van de spoorweginfrastructuur sleepte de Metal Engineering Division tal van orders in de wacht voor buurtverkeer in grote steden zoals New York, Los Angeles, San Jose, Seattle, Baltimore, Toronto en San Francisco. En pas onlangs kon de Metal Forming Division in de autobranche een 600 miljoen dollar-deal afsluiten waarvoor nu wordt geïnvesteerd in de bouw of uitbreiding van fabrieken in Mexico, Duitsland, Roemenië en China.

De internationaliseringsstrategie wordt nog met andere investeringen omgezet. Eén van de highlights is de nieuwe directe inductie-fabriek in Corpus Christi (Texas), die met een investeringsvolume van meer dan 550 miljoen euro de grootste buitenlandse investering ooit van voestalpine is, en tegelijk de belangrijkste investering ooit van een Oostenrijks bedrijf in de Verenigde Staten. Ook in de autobranche wordt krachtig geïnvesteerd: de uitbreiding van de auto-onderdelenfabriek in Cartersville (Georgia) gaat haar derde fase al in, en in Birmingham (Alabama) wordt een nieuwe automotive-vestiging opgericht.

Bovendien werden verschillende nieuwe vestigingen in Azië geopend, zoals de CNTT Chinese New Turnout Technologies Co., Ltd. in Qinhuangdao (volledig geconsolideerd sinds boekjaar 2015/2016), voestalpine Wire (Suzhou) Co., Ltd., diverse acquisities in Shanghai (Bohler Special Steels (Shanghai) Co., Ltd. en Advanced Tooling Tek, ATT), en een nieuwe auto-onderdelenfabriek in Shenyang.

Viktoria Steininger