voestalpine Polynorm neemt zijn ontstapelapparatuur (destacker) in bedrijf 3 minuten leestijd
Algemeen

voestalpine Polynorm neemt zijn ontstapelapparatuur (destacker) in bedrijf

Viktoria Steininger
Redaktionell verantwortlich für die Themen am Blog, recherchiert und schreibt Viktoria Steininger auch selbst und gibt mit Geschichten Einblicke in den voestalpine-Konzern.

Bij voestalpine Polynorm B.V. in Bunschoten werd een gemoderniseerde ontstapelapparatuur (destacker) in bedrijf genomen. Persstraat 6 werd afgestemd op aluminium, haar efficiëntie werd verhoogd.

destacker voestalpine polynorm bunschotenMet zijn meer dan 650 medewerkers is voestalpine Polynorm B.V. in Bunschoten (Nederland) één van de belangrijkste producenten van carrosseriecomponenten voor de Noord- en West-Europese klanten. De productie is uitgerust met in totaal zes persstraten. Onlangs werd de ontstapelapparatuur van Lijn 6, de grootste persstraat, gemoderniseerd en in bedrijf genomen.

De modernisering van de apparatuur leidde tot een reeks verbeteringen:

  1. Meer kwaliteit en efficiency dankzij een nieuwe technologie: De nieuwe ontstapelapparatuur werkt met de modernste robottechnologie. Een robot neemt de platinen op en legt ze op een transportband die deze platine naar de reinigings- en olieapparatuur brengt. Dan maakt een camera er een foto van. Die foto controleert of de platine exact in de juiste positie ligt. Als dat niet het geval blijkt, zorgt een tweede robot bij het inbrengen in de pers voor de gewenste correctie. Voor het bedienende team betekent dit meer comfort en beduidend minder fouten.
  2.  Op aluminium afgestemde persstraa: Na de lijnen 2, 3 en 4 kan nu ook de gemoderniseerde Lijn 6 aluminium componenten verwerken. Vroeger kon dan niet, omdat de oude lijn de platinen opnam met behulp van een magneet. Deze functie is voor de toekomstige ontwikkeling van groot belang omdat het aandeel aan aluminium producten op de markt almaar belangrijker wordt.
  3. Verbeterde productie van dubbele platinen: Vooral voor dubbele platinen is het proces aanmerkelijk eenvoudiger en soepeler geworden. De productie van dubbele platinen was op de vorige apparatuur ook wel mogelijk, maar was er aan veel storingen onderhevig en complexer.

 

Investeringskosten gespaard dankzij de samenwerking van verschillende fabrieken

Destacker Team Bunschoten

Het ontstapelingsteam van lijn 6, met v.l.n.r. Marcel Jaspers Focks, Wout de Jong, Evert van Zomeren en Umar Iqbal.

Door eigen engineering en hard werken in zelfbeheer konden veel investeringskosten worden bespaard. De ontstapelapparatuur van Bunschoten werd niet nieuw aangekocht, maar werd geïnstalleerd op basis van een oude lijn uit het Duitse Schwäbisch Gmünd. Het Bunschotense team moderniseerde de overgebrachte apparatuur en vernieuwde de technologie. Dat was voor het bedrijf zowat een half miljoen euro goedkoper dan nieuwkoop.

Het hele onderhoudsteam werkte in twee ploegen 72 uur lang door om het project voor te bereiden. De nieuwe programmering en de inbedrijfstelling werden doorgevoerd in samenwerking met ABB. Om de ombouwtijd en de daarmee gepaard gaande productiestilstand zo kort mogelijk te houden, werd de lijn ter voorbereiding opgebouwd en getest in een nevenhal. Daar vonden ook uitvoerige tests plaats en werd het bedienende personeel opgeleid. Zo konden klantenorders zonder vertraging worden geproduceerd en geleverd.

 

Nog meer investeringen gepland

De ontstapelapparatuur van lijn 6 is een nieuwe stap in het investeringsprogramma “Bunschoten 2020”. Al in februari 2014 volgt met de ombouw van lijn 4 de volgende fase. Voor het grootste deel van het programma, de scheiding van de lijnen 5 en 6, is het voorproject al afgesloten. Na deze ombouw zal ook Lijn 5 voor aluminium geschikt zijn.

 

 

Viktoria Steininger